potpredsjednik EK

Dombrovskis: ECB uskoro preuzima nadzor velikih hrvatskih banaka, uvođenje eura realno 2024. godine

14.07.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo Valdis Dombrovskis u utorak je održao video konferenciju s novinarima iz Hrvatske i Bugarske povodom ulaska obje zemlje u europski tečajni mehanizam ERM II

Dombrovskis je uvodno istaknuo kako je pristupanje velik i važan korak za Bugarsku i Hrvatsku, jer su konačno zadovoljeni svi kriteriji i proveden velik dio potrebnih reformi.

Za početak, ulazak u ERM II znači da će Europska centralna banka već od ove jeseni početi s nadzorom najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj, dok će HNB nastaviti s nadzorom manjih banaka.

'Trebate provesti još reformi kako bi se uspostavila održiva konvergencija prije samog uvođenja eura, pozdravljamo sve napore i treba ispoštovati maastriške kriterije što u pandemiji i gospodarskoj neizvjesnosti neće biti lako', komentirao je.

Ponovio je kako uvođenje eura znači niže kamate, niže troškove konverzije valuta i bolju integraciju na zajedničko tržište uz daleko veću atraktivnost stranim investitorima.

Upitan hoće li se u Hrvatskoj moći uvesti euro s prvim danom 2023. godine kako nagađa dio medija, Dombrovskis je rekao kako u ERM-u treba provesti dvije godine, ispuniti sve kriterije i da je to teoretski moguće, no kako se radi o složenom postupku koji zahtjeva jako puno političkog konsenzusa na razini EU-a, te misli kako je 1. siječanj 2024. realniji rok, naravno da se zadovolje svi kriteriji.

'Ekomske prognoze i proračunski planovi za 2021. prvi su temelj po kojem ćemo vidjeti kako stoje Bugarska i Hrvatska, bit će izazovno kontrolirati dug i deficit u vrijeme pandemije', rekao je.