PROSVJED U ŠKVEROVIMA

'Doli Vlada, doli Polančec'

Prosvjed škverana

Prosvjed škverana

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Vilić

Više od tisuću radnika Brodosplita Vladi je poručilo da škverovi neće biti ulaznica za Europu te da su gubitke stvorile loše uprave, a ne loš rad radnika.

Radnici nisu ni dopustili da se pročita pismo Damira Polančeca. Smatraju kako na prostoru brodogradilišta smije biti samo brodogradnja, a ne hoteli i marine.

'Mislim da je vrijeme kritično i da neki ljudi nisu shvatili da smo spremni se borit za brodogradnju i za brodogradilište, koliko god bude trebalo i tu bitku ćemo dobit, u svakom slučaju poruka je jasna odavde, jedinstveni smo to je broj jedan, brojni smo to je broj dva i broj tri, želimo radit u brodogradilištu', rekao je Vedran Dragičević, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Prosvjed je zaključio povjerenik NSB-a Zvonko Šegvić, poručivši Polančecu da 'ostane u Bruxellesu, tamo mu je i misto', a povjerenici Nellie Kroes da se odrekne europske auto industrije, a ne hrvatskih brodogradilišta.

'Ako ne poslušaju naš vapaj, vidimo se u Zagrebu, na Markovom trgu, tada će vidjeti koliko nas ima', zaključio je Šegvić.

U riječkom 3. maju održan je jednosatni mirni prosvjed na kojemu su radnici iskazali nezadovoljstvo najavljenim modelom privatizacije brodogradilišta.

Prosvjed je organizirala podružnica Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Brodograđevnoj industriji (BI) 3. maj, u kojoj su, navodeći da je riječ o gruboj procjeni, ocijenili da je na skupu sudjelovalo oko 1000 brodograditelja

Na početku skupa pročitano je pismo potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca, koje je je prošlog tjedna uputio sindikatima i u kojem ih poziva da obustave pripreme za štrajk.

Povjernik SMH u BI 3. maj Juraj Šoljić je, govoreći o pregovorima o uvjetima privatizacije s Vladom te o pregovorima Vlade s Europskom komisijom, kazao da treba imati na umu da 3. maj ostvaruje više od 200 milijuna eura prihoda na godinu te da izravno i neizravno zapošljava nekoliko tisuća ljudi

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat metalaca Hrvatske zasad su odustali od štrajkova u brodogradilištima, pa će samo održati kraće prosvjedne skupove tijekom marende te veći prosvjedni skup u središtu Rijeke izvan radnog vremena u 17.30.

Sindikati ističu kako od brodogradnje živi više od 50.000 hrvatskih radnika s obiteljima te da kroz nju gotovo 2000 poduzeća iz cijele Hrvatske izvozi svoje proizvode. Državi i vlasniku te Europskoj komisiji žele dati do znanja da nema promjene djelatnosti, smatraju sindikalisti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi