mv-3 hystrix

DOK-ING pokazao novo 'čudovište': Razvili višenamjensko protuterorističko vozilo

26.04.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka DOK-ING predstavila je inovacijski iskorak u svijetu protuterorizma – protuterorističko navalno vozilo MV-3 Hystrix, namijenjeno specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima, poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, čestih meta terorističkih napada i talačkih kriza

Stroj može prenijeti još 700 kilograma dodatne specijalističke opreme, poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva te ljestava.

Sve ove opcije se koriste i s taktičkim timom na stroju, na koji može stati tim od osmero ljudi, a može se koristiti i za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Dok je taktički tim na stroju, enormna prednost je upravo balistička zaštita za ljudstvo na prednjoj strani vozila, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV, čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda', istaknuli su iz tvrtke.

Uvođenjem protuterorističkog navalnog vozila MV-3 u operativni sustav specijalnih postrojbi značajno će se podignuti njihova taktička sposobnost, smanjiti vrijeme izvođenja operacija i, ono najvažnije, povećati razina zaštite pripadnika taktičkih timova prilikom intervencija. Vozilo ima i infracrvene i terminalne kamere zahvaljujući kojima mogu djelovati i u dnevnim, ali i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Ima ugrađene senzore za plin, stoga može detektirati propan i butan. Usto, pomoću Hystrixa sigurnosne postrojbe mogu lakše locirati počinitelje te tako brže doći do žrtava.

Osnivač i vlasnik DOK-ING-a, inovator Vjekoslav Majetić rekao je na predstavljanju da je vozilo već dobilo podršku korisnika te da su ga prema njihovim potrebama i razvijali i prilagođavali. Cijena vozila tek treba biti formirana. Kako je vozilo električno, važno je znati da mu je autonomija rada oko osam sati. Međutim i na terenu se može napajati električnom energijom.

  • +28
Premijera protuterorističkog robotskog vozila MV-3 HYSTRIX Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na predstavljanju je bio i ministar obrane Mario Banožić te je pritom podsjetio da je novo DOK-ING-ovo vozilo dokaz koliko ta tvrtka znači za razvoj strojeva za potrebne vojne industrije, a koji doprinose sigurnosti građana.

'Suvremena rješenja poput ovog protuterorističkog navalnog vozila dobar su primjer kako inovativne ideje i projekti otvaraju mnoštvo mogućnosti. Zagovornici smo suradnje na istraživačkom i inovacijskom polju, baš kao i potrebe za opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske, za što se zalažemo od početka mandata', istaknuo je ministar obrane te obećao podršku Ministarstva u predstavljanju na tržištu.

  • +44
DOK-ING: Svjetska premijera inovativne električne robotske flote za podzemno rudarenje Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka tvrtka DOK-ING u 31 godini rada prometnula se u vodećeg svjetskog proizvođača robotskih sustava za humanitarno razminiranje s tržišnim udjelom većim od 80 posto, a pod motom 'Ne šaljite čovjeka da obavlja posao stroja' (Don't send a man to do a machine's job).

Surađivali su i surađuju s domaćim i stranim vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama te s komercijalnim tvrtkama, a u više od 40 zemalja svijeta isporučili su preko 500 strojeva.

DOK-ING razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim i, kako kažu, 'ružnim i prljavim poslovima', kojima je primarna misija zaštita ljudskih života i imovine u četiri područja djelovanja u segmentu sigurnosti i obrane: vojna inženjerija, NKBR (nuklearno, kemijsko, biološko i radiološko) ratovanje, ugroze i krizne situacije te protuterorizam, kao i podzemno rudarstvo, što se tiče komercijalnog segmenta.