veliko priznanje

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2021. - HT dionica godine

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2021 14:18
  • Objavljeno 15.12.2021 u 14:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSEL

Zagrebačka burza u srijedu je dodijelila nagrade u sedam kategorija za 2021. godinu, pri čemu je dionicom godine prema izboru javnosti proglašena dionica HT-a

Podravka je dobitnik nagrade za dionicu s najvećim prometom, a nagradu u kategoriji dionice s najvećim porastom cijena i najvećim porastom prometa je osvojila Atlantska plovidba.

Tvrtka Intecapital je dobitnik nagrade za Člana godine, a Velimir Šonje dobitnik nagrade Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala dobila je tvrtka Span, koja je ove godine uspješno izašla na tržište kapitala.

Nagrada, pak, tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, uručena je Ini.

Zagrebačka burza je 2012. utemeljila te nagrade s ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti.

Na današnjoj svečanosti dodjele nagrada, održanoj 10 godinu zaredom, Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Zagrebačkoj burzi priznanje povodom 30 godina njezina rada.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSEL

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je na svečanosti da ovogodišnja dodjela ima ponešto drugačiju konotaciju od dosadašnjih, jer se ujedno obilježava i 30 godina tržišta kapitala u Hrvatskoj.

Kazala je i da je ovo druga godina zaredom obilježena pandemijom covida-19, ustvrdivši da je situacija vrlo kompleksna situacija u smislu trgovine i poslovnih događanja, no to međutim nije značilo da Zagrebačka burza nije obavljala svoju funkciju.

Kako je istaknula, prošlu i ovu godinu obilježila je i prva puna godina trgovanja s ETF-ovima (Exchange Traded Fund ili fond kojim se trguje putem burze). U godinu dana trgovanja njima ostvareno je 43 milijuna kuna prometa te oni danas imaju tržišnu kapitalizaciju od gotovo 10 milijuna eura, što pokazuje da se stvorio novi instrument prilagođen za retail investitore, dodala je.

Ante Žigman

Ante Žigman

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSEL

"Uz jako povećanu aktivnost Hanfe u odobrenju prospekata, pri čemu je u proteklih godinu dana na uređeno tržište uvršteno tri nova izdanja, obavljene su tri dokapitalizacije i izdano pet obveznica, možemo reći da je ova godina bila obilježena povećanim interesom za uvrštenje na Zagrebačku burzu", istaknula je Gažić.

Navela je i kako se od 1. siječnja 2022. očekuju značajne promjene na hrvatskom tržištu kapitala. Prvo, riječ je o softveru za nadzor trgovine koji su izradili IT stručnjaci Zagrebačke burze i koji će se implementirati na burze u Hrvatskoj i Sloveniji.

Druga promjena vezana je uz početak rada CCP-a, za koje se sudionici na tržištu kapitala aktivno pripremaju proteklih par mjeseci, navela je Gažić.

  • +24
  • +21

Nagrade Zagrebačke burze

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSEL

CCP je pravna osoba koja posreduje između drugih ugovornih strana u ugovorima kojima se trguje na jednom ili više financijskih tržišta te postaje kupac svakom prodavatelju i prodavatelj svakom kupcu, osiguravajući uspješnu namiru obveza koje proizlaze iz transakcija. CCP stoga predstavlja faktor stabilnosti i smanjenja sistemskog rizika, a otvara i razvojne mogućnosti tržišta kroz perspektivu uvođenja novih proizvoda.

Gažić je ocijenila i da će ulazak Hrvatske u eurozonu, a odluka o prijemu očekuje se sredinom iduće godine, sigurno doprinijeti vrlo pozitivnom okruženju za tržište kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!