AMERIKA POVUKLA

Dobri rezultati kompanija oporavili svjetske burze

02.08.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući stabilizaciji kineskog tržišta kapitala i solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,7 posto, na 17.690 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.103 boda, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 5.128 bodova.

Početak tjedna nije najavljivao takav razvoj situacije, s obzirom da je ulagače na svjetskim burzama uznemirio pad cijena dionica u Kini za više od 8 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u osam godina.

Izbila su strahovanja da bi se mogao ponoviti slom kineske burze iz lipnja, kada su u tri tjedna cijene dionica potonule više od 30 posto, pa su u ponedjeljak i utorak oštro pale cijene dionica na Wall Streetu i europskim burzama.

Međutim, polovicom tjedna situacija u Kini se smirila, pa su i zapadne burze nadoknadile gubitke.

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je u drugom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini. Doduše, to je manje od očekivanja analitičara, no prema revidiranim podacima, u prvom je kvartalu bruto domaći proizvod porastao 0,6 posto, a ne pao 0,2 posto, kako je pokazivala prethodna procjena

Na poboljšanja u gospodarstva ukazala je i američka središnja banka. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su u srijedu da se rast gospodarstva ubrzava i da tržište rada solidno raste. Poručili su i da će povećati kamate kada budu sigurni da su tržište rada i inflacija na dobrom putu.

To je ponovno oživjelo špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate po prvi puta nakon devet godina – u rujnu ili prosincu?

Podršku tržištu pružili su, pak, solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija. Većina kompanija objavljuje bolje rezultate nego što se očekivalo. Doduše, procjene analitičara postavljene su vrlo nisko, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Nakon što je više od 65 posto kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u drugom tromjesečju porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a da su njihovi prihodi pali za 3,3 posto.

Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 6.696 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 5.082 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,3 posto, na 11.308 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 20.585 bodova.