POSLOVANJE U 2018.

Dobit Zagrebačke banke skočila 121 posto

22.02.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Zagrebačka banka (Zaba) ostvarila je u 2018. godini dobit nakon oporezivanja od 1,86 milijardi kuna, što je za 1,02 milijarde ili 121,3 posto više u odnosu na godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak

Istodobno, bančini poslovni prihodi iznosili su 4,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 281 milijun kuna, odnosno 6,6 posto u odnosu na godinu ranije

Nadalje, kako stoji u nerevidiranom nekonsolidiranom financijskom izvješću za prošlu godinu, troškovi poslovanja dosežu 1,8 milijardi kuna te su na godišnjoj razini veći za 40 milijuna kuna, pri čemu omjer troškova i prihoda iznosi 40,73 posto.

Neto prihod od kamata iznosi 2,7 milijardi kuna, pod utjecajem smanjene neto kamatne marže, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 1,1 milijardu kuna, 54 milijuna kuna više u odnosu na 2017., a uslijed porasta naknada za platni promet, naknada za kartično poslovanje te ostalih naknada.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 757 milijuna kuna, povećani su za 282 milijuna kuna, to jest 59,4 posto, a kako pojašnjavaju iz Zabe, zbog viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,7 milijardi kuna, što je povećanje od 241 milijun kuna, odnosno 9,9 posto.

Troškovi pak vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 570 milijuna kuna, te su manji su za 864 milijuna kuna. "Tijekom 2017. godine znatno su povećane rezervacije po plasmanima trgovačkim društvima. U 2018. godini smanjen je udio loših kredita te je povećan omjer pokrivenosti loših kredita rezerviranjima", navodi se u izvješću.

Iz banke poručuju da se ostvarena dobit u prošloj godini može zahvaliti balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima.

"Stopa adekvatnosti kapitala je na razini od 26,3 posto, banka ima solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale naših klijenata te time pridonijeti napretku gospodarstva i društva u kojem poslujemo"; poručuju iz Zabe.

Ističu da su ostvarili sve ciljeve strateškog plana, a kako je slijedom pozitivnih trendova u okruženju ostvaren rast kredita stanovništvu, trgovačkim društvima i javnom sektoru.

Poručuju i da banka ima vodeću tržišnu poziciju u svim segmentima, da je nastavila transformirati poslovanje, povećan je broj klijenata te korisnika mobilnog i internetskog bankarstva, a napominju i da su dioničarima osigurali primjeren povrat na uložen kapital.

Neto krediti komitentima krajem 2018. dosegnuli su 65,87 milijardi kuna te su bili za 3,5 milijarde ili 5,7 posto veći nego krajem 2017.

"Uslijed pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je porast kreditne aktivnosti u poslovanju sa stanovništvom, trgovačkim društvima i javnim sektorom. Ukupni volumen kredita povećan je i pripajanjem Prve stambene štedionice Zagrebačkoj banci", navodi se u priopćenju.

Depoziti komitenata, pak, dosegnuli su 83,15 milijardi kuna, što je za 5,35 milijarde ili 6,9 posto više nego godinu ranije, a kako ističu iz Zabe, do njihova rasta došlo je značajno i slijedom pripajanja Prve stambene štedionice. 

Dobit Zaba grupe 2,04 milijarde kuna

U nerevidiranom konsolidiranom izvješću pak stoji da je Grupa Zagrebačke banke u većini svojih članica ostvarila solidne poslovne rezultate, čemu su najviše doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank Mostar i UniCredit Leasing Croatia.

Pritom, dobit Zaba Grupe nakon oporezivanja iznosila je 2,04 milijardi kuna, 95,5 posto odnosno 997 milijuna kuna više no godinu ranije. Poslovni prihodi su dosegnuli 5,6 milijardi kuna, 5,4 posto više no u 2017. godini. S druge strane, troškovi poslovanja su iznosili 2,7 milijardi kuna, 2,4 posto više na godišnjoj razini.