nestalo žito

Dobila pravnu bitku za dionice; umirovljenoj Đakovčanki država treba isplatiti gotovo 136 tisuća kuna

09.02.2021 u 11:09

Bionic
Reading

Umirovljena djelatnica i dioničarka bivše Đakovštine prva je dobila pravnu bitku za kupljene dionice ove posrnule tvrtke koja je krahirala 2009./2010. godine u velikoj aferi s nestalim žitom. Presudom drugostupanjskog Županijskog suda u Zagrebu, država joj treba isplatiti gotovo 136 tisuća kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i trošak postupka od 28.280 kuna

Prošloga lipnja Općinski sud u Đakovu potvrdio je nepravomoćnu presudu u korist umirovljene djelatnice i dioničarke bivše Đakovštine. Prema njoj, država joj treba isplatiti 135.900 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, troškovima postupka od 28.280 kuna. Država se na takvu presudu žalila, ali je drugostupanjski, Županijski sud u Zagrebu to odbio i presudio u korist umirovljene Đakovčanke. Time je Đakovčanka dobila pravnu i financijsku bitku nakon devet godina, piše Glas Slavonije.

Umirovljenica je radila u Tvornici stočne hrane Tovka. Prvi je radnik dioničar Đakovštine koji je dobio presudu za plaćene, a nakon stečaja tvrtke s likvidacijom, 2012. godine brisane, propale dionice. Kupila ih je 453 što je bio osnovni, najmanji paket. Pored nje, još je jedna fizička osoba podnijela privatnu tužbu dok se većina radnika dioničara bivše Đakovštine odlučila za kolektivnu tužbu na 83,2 milijuna kuna preko udruge osnovane 2012., nakon brisanja Đakovštine iz Sudskog registra.

Đakovština je posrnula i krahirala u velikoj aferi s nestalim žitom 2009. godine. Presuda umirovljenici vjetar je u leđa za 472 člana Udruge Đakovština - radnici i dioničari koji su još 2012. godine kolektivno tužili državu za kupljene dionice.

'U posljednje četiri godine naš predmet je na Vrhovnom sudu, gdje smo zatražili njegovu reviziju, iako je prosjek za to tri godine. Pravomoćnost presude umirovljenice koja je podnijela privatnu tužbu ide nam u prilog, da radnici dioničari nisu neosnovano podigli tužbu protiv Republike Hrvatske. To je potvrda da smo bili u pravu, da i kolektivna tužba naše udruge itekako ima pravne osnove i osnove za presudu u našu korist', kaže za Glas Slavonije predsjednik Udruge Đakovština - radnici dioničari, Radomir Blažević koji se nada još jednoj presudi nižeg suda u korist drugog pojedinačnog dioničara koji je podnio privatnu tužbu.

Svi su tužili, pojedinačno ili u kolektivnoj tužbi RH za neobjavljivanje ponude za preuzimanje Đakovštine. U tom trenutku nominalna vrijednost dionice bila je 300 kuna. Radnici dioničari na tom neobjavljivanju temeljili su tužbu jer su time bili, navode, uskraćeni za mogućnost da odluče o prodaji ili zadržavanju svojih dionica. Nakon stečaja s likvidacijom tvrtka je brisana iz Sudskog registra, čime su sve dionice brisane.

Blažević kaže kako je udruga spremna i na postizanje nagodbe s državom, da su zatezne kamate od 2012. dosad narasle na više od 200 milijuna kuna. Ističe kako su do sada pisali i svim predsjednicima države kao i premijerima o svom slučaju, ali bez odgovora.