GLAVNI KRIVAC PREMINUO 2010.

Konačno počelo suđenje za krađu žita tešku više od 55 milijuna kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.09.2012 13:09
  • Objavljeno 26.09.2012 u 12:56
Paško Gašpar

Paško Gašpar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na osječkom Županijskom sudu danas je započelo suđenje protiv šest okrivljenika i jedne pravne osobe, optuženih da su kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te kršenja Zakona o strateškim robnim zalihama, u slučaju nestanka žitarica iz tvrtke ‘Đakovština’, veći broj fizičkih i pravnih osoba oštetili za više od 55 milijuna kuna.

Optužnicom se bivšeg člana Uprave ‘Đakovštine’ 58-godišnjeg Paška Gašpara tereti da je od siječnja 2009. do siječnja 2010. u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu naložio optuženom 49-godišnjem Ivanu Vuksanoviću, odgovornom skladištaru za strateške robne zalihe i rukovoditelju skladišta, da žitarice iz strateških zaliha u vlasništvu RH, te uskladištene žitarice i uljarice u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba dostavi na preradu u mlin dioničkog društva kako bi se dobiveni proizvodi prodali na tržištu, a dio preostalih uljarica izravno prodao trećim osobama.

To je bilo protivno odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima te Ugovora o uskladištenju sklopljenim s Ravnateljstvom robnih zaliha. Time su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 55,75 milijuna kuna, odnosno oštetili veći broj fizičkih i pravnih osoba.

Okrivljenici Vuksanović, Željko Perić (47), kao predsjednik inventurne komisije, te Marijan Bakula (49) i Martin Župan (67), kao njezini članovi, terete se da su, na zahtjev Gašpara zajednički sastavili i potpisali Zapisnik o provođenju godišnjih popisa roba državnih robnih zaliha, koje se nalaze uskladištene u Đakovštini, a u kojem su neistinito prikazali stvarnu količinu zatečene robe radi prikrivanja manjka.

Okrivljenicu Anu Lasić (56) tereti se da je, kao djelatnica gospodarske inspekcije sastavila Zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru, u kojem je neistinito navela da je obavila kontrolu popunjenosti skladišnog prostora i utvrdila kako u skladištu ima 2.003.160 kg pšenice iz strateških robnih zaliha te takav zapisnik potpisala i dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

Nakon što im je na današnjoj glavnoj raspravi pročitana optužnica svi su se okrivljenici izjasnili da se ne smatraju krivim za kaznena djela za koja ih se tereti.
Kao svjedok saslušan je stečajni upravitelj ‘Đakovštine’ Perica Mitrović koji je kazao da je stečajni postupak završen, imovina stečajnog dužnika prodana, a tvrtka izbrisana iz registra trgovačkih društava. Izvijestio je kako je Vlada putem Ravnateljstva za robne zalihe s oko 18.000 tona, vrijednih oko 14,3 milijuna kuna, obeštetila dio poljoprivrednih proizvođača.

Mitrović je rekao kako mu kao stečajnom upravitelju nije poznato što se dogodilo s poljoprivrednim kulturama koje su se trebale nalaziti na čuvanju u skladištima tvrtke, i kako je utrošen novac ostvaren njihovom prodajom, dodavši kako može samo pretpostaviti da su prodane, a da je novac utrošen na tekuće poslovanje tvrtke.
Glavna rasprava nastavit će se 6. studenoga.

Tvrtka ‘Đakovština’ tereti se da je kaznenim djelom koje je počinio bivši predsjednik Uprave Mijo Matić, koji je 2010. preminuo u pritvoru, od siječnja 2008. do lipnja 2009., stekla protupravnu korist u iznosu od 5,83 milijuna kuna. On je, iako svjestan da po ugovoru koji je dioničko društvo sklopilo s Upravom za ceste Osječko-baranjske županije, novac od naplaćene godišnje naknade za uporabu javnih cesta treba uplatiti na račun Uprave, kao i da po ugovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, novac od naplaćene naknade za okoliš na vozila na motorni pogon treba uplatiti na račun Fonda, financijskoj službi u tvrtki naložio da novac od naknade utroši za podmirenje obveza društva.

Nakon toga su djelatnici te službe, postupajući po njegovom nalogu, taj novac uplatili na žiro-račun društva, čime je okrivljenom trgovačkom društvu pribavljena protupravna korist od 5,83 milijuna kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!