NA PROLJEĆE 300.000 NEZAPOSLENIH

Dnevno 170 ljudi dobivat će otkaz

siromaštvo kontejner skupljanje boca

siromaštvo kontejner skupljanje boca

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Upozorenja poslodavaca i procjene analitičara pokazale su se točnima: u Hrvatskoj je tijekom 2009. godine svaki dan bez posla ostajalo više od 140 radnika

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je u ponedjeljak da su prosinac zaključili sa 291.545 evidentiranih nezaposlenih, što je 51.090 osoba ili 21,2 posto više nego u istom mjesecu 2008.

'2009. je bila godina u kojoj su se sve nepovoljne stvari u gospodarstvu odrazile i na tržište rada. Daljnji rast nezaposlenosti u 2010. ovisit će o gospodarskom rastu, ali naše su procjene da će na proljeće biti oko 300.000 nezaposlenih', ističe ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah

Na Zavodu za zapošljavanje očekuju da će i svojim programima za poticanje zapošljavanja, za koje u ovoj godini na raspolaganju imaju 281 milijun kuna, uspjeti smanjiti udar nezaposlenih na burzu.

Naime, za razliku od optimizma na Zavodu za zapošljavanje, analitičari procjenjuju da će već u prvom tromjesečju 2010. broj nezaposlenih na burzi dosegnuti 320.000, dok će do značajnijeg oporavka na domaćem tržištu rada doći tek 2011. godine.

Na udaru otkaza i dalje će najviše biti radnici u trgovini, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, a sukladno rastu nezaposlenosti raste i broj korisnika novčane naknade koju je lani prosječno mjesečno primalo 68.967 nezaposlenih ili 26,2 posto.

Nezaposlenost je u krizi jedan od glavnih problema većine europskih zemalja koje bilježe veliki godišnji rast broja nezaposlenih na zavodu za zapošljavanje. Slovenija je zbog brojnih stečajeva 2009. godinu zaključila s gotovo 100.000 nezaposlenih na burzi ili 46 posto više nego godinu prije, a daljnji rast očekuju i tijekom ove godine. Slično je u Rumunjskoj i Poljskoj.

Stope nezaposlenosti koje objavljuje Eurostat niže su od stopa registrirane nezaposlenosti, dakle broja prijavljenih na burzi, jer je riječ samo o osobama koje ne rade nikakav posao, aktivno ga traže i odmah su raspoložive za rad. Tako je stopa registrirane nezaposlenosti za Hrvatsku u studenom 16,1 posto, dok se očekuje da će stopa anketne nezaposlenosti koju mjeri Državni zavod za zapošljavanje biti između devet i 10 posto. Najveće stope nezaposlenosti u studenom 2009. imale su Latvija i Španjolska.

Kada je riječ o Hrvatskoj, stopa nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje od 16,1 posto najveća je u posljednje dvije i pol godine, dakle od ožujka 2007.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi