glavna skupština

Dioničarima Podravke dividenda od 9 kuna po dionici

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 19:23
  • Objavljeno 30.04.2020 u 19:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Glavna skupština Podravke je u četvrtak prihvatili protuprijedlog predstavnika države po kojem će se dioničarima iz prošlogodišnje neto dobiti isplatiti dividenda u iznosu od 9 kuna po dionici, objavila je koprivnička prehrambena kompanija

Na glavnoj je skupštini zaprimljen protuprijedlog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao zakonskog zastupnika Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2019. godinu, koji je dobio potrebnu većinu glasova dioničara odnosno njihovih zastupnika i punomoćnika, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Sukladno tomu je odlučeno da se iz prošlogodišnje neto dobiti Podravke, koja je iznosila 145,2 milijuna kuna, iznos od 7,26 milijuna kuna unese u zakonske rezerve, a dioničarima isplati dividenda u bruto iznosu od 9 kuna po dionici.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 29. svibnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 26. lipnja 2020. godine.

Nakon što se neto dobit rasporedi u zakonske rezerve i za dividendu, preostali dio neto dobiti prenijet će se u ostale rezerve, odlučila je glavna skupština.

Inače, prvotni prijedlog nije predviđao isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. Naime, tim je prijedlogom bilo predviđeno da se u zakonske rezerve rasporedi iznos od 7,26 milijuna kuna, 73,85 milijuna kuna u ostale rezerve, a 64,08 milijuna kuna u zadržanu (neraspoređenu) dobit društva.

Po podacima s internet stranice Podravke, krajem ožujka ove godine većinski su vlasnički udio od 52,2 posto u kompaniji imali mirovinski fondovi, dok država ima 25,5 posto dionica. 

Uz odluku o uporabi dobiti, dioničari Podravke su na današnjoj glavnoj skupštini dali razrješnice predsjedniku i članovima Uprave te Nadzornog odbora, kao i ovlast Upravi na stjecanje vlastitih dionica. Za revizora za ovu godinu imenovana je revizorsko društvo Ernst&Young, odlučila je skupština. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!