PODJELJENO 1.167 MLRD. DOLARA

Dioničari u svijetu trljaju ruke, dividende nikad bogatije

17.02.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Ukupan iznos isplaćenih dividendi dioničarima dosegnuo je lani 1.167 milijardi dolara, 11 posto više nego godinu dana prije, dok se ove godine očekuje rast od samo 1 posto, pokazuje izvješće britanske investicijske tvrtke Henderson Global Investment

Najviše su lani porasle isplate dividendi kompanija iz Sjeverne Amerike, za 15 posto, na 392 milijarde dolara. Proizlazi da su otprilike trećinu ukupnih dividendi u svijetu isplatile kompanije uvrštene na američko tržište kapitala.

S 229 milijardi dolara isplaćenih dividendi slijede europske kompanije, što je 12 posto više nego godinu dana prije, dok je najveći rast dividendi, 31 posto, zabilježen u Velikoj Britaniji. Tamošnje kompanije isplatile su lani ukupno 135 milijardi dolara dividendi.

Kompanije iz azijsko-pacifičkih zemalja isplatile su dividende u iznosu od 116 milijardi dolara, što je rast od 3 posto, dok su u Japanu dividende porasle za 6 posto, na 49 milijardi dolara.

Jedino je na na tržištima u razvoju lani zabilježen pad dividendi, za 12 posto, na 114 milijardi dolara.

Prvih 10 najizdašnijih kompanija isplatilo je lani 11 posto ukupnih dividendi u svijetu, dok je prvih 20 isplatilo 18 posto svih dividendi.

Prednjači britanski Vodafone, koji je lani, uz redovnu, isplatio i bogatu posebnu dividendu, pa je taj telekomunikacijski div zaslužan za 20 posto ukupno isplaćenih dividendi u Britaniji.

Među kompanijama koje su lani svoje dioničare bogato nagradile nalaze se i naftni div Shell, kineska Construction Bank, kao i britanska banka HSBC, te tehnološki lideri, poput Applea i Microsofta

Osim u tehnološkom sektoru, po dvoznamenkastoj stopi lani su porasle dividende u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju. I financijski sektor ponovno isplaćuje izdašne dividende, nakon što je prethodnih godina zbog oporavka od financijske krize bio suzdržan u nagradama dioničarima.

S druge strane, rudarske kompanije smanjile su lani dividende već treću godinu zaredom jer zbog slabosti globalne potražnje padaju cijena sirovina, što im umanjuje prihode i dobit.

'Prošla je godina bila sjajna po dividendama, a po rastu su predvodila razvijena tržišta. No, nakon snažnog lanjskog rasta, ove godine očekujemo predah', kaže Alex Crooke iz Henderson Global Investmenta

Iznos isplaćenih dividendi u svijetu porastao je od 2009. godine za 60 posto, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava od globalne financijske krize, no ove godine analitičari Henderson Global Investmenta očekuju rast dividendi za samo jedan posto, na 1.180 milijardi dolara.

To će ponajviše biti posljedica pada cijena nafte i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Kako su cijene nafte u posljednjih sedam mjeseci pale više od 50 posto, očekuje se smanjenje dividendi u naftnom sektoru, inače drugoj najizdašnijoj industriji po isplati dividendi.

'Ne očekujemo da će naftne kompanije iz razvijenih zemalja smanjivati dividende u 2015. godini, no vrlo je vjerojatno da će proizvođači iz zemalja u razviju plaćati znatno manje dividende zbog pritiska na njihovu profitabilnost', poručuju iz Henderson Global Investmenta

Ističu da će na iznos dividendi negativno utjecati i jačanje dolara jer je Hendersonov indeks dividendi nominiran u američkoj valuti.

Inače, Henderson Global Investment svoje izvješće o dividendama temelji na isplatama 1.200 najvećih kompanija čije su dionice uvrštene na svjetskim burzama, dok se isplate dividendi manjih kompanija procjenjuju.