BOLOVANJE ILI ŠTRAJK

Dio stjuardesa se vratilo, normalizirani letovi

03.05.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Zračni promet danas bi se trebao odvijati prema predviđenom redu letanja, izjavio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić. Napomenuo je da neće biti spajanja letova, kao što je to bilo dosad, već će letovi biti redoviti, budući da se i dio kabinskog osoblja vratio s bolovanja

Croatia Airlines nakon tri jučer otkazana leta više nije otkazivao ni domaće ni međunarodne letove. Iz kompanije dodaju da su jučer bili otkazani međunarodni letovi Sarajevo-Zagreb te Zagreb-Beč-Zagreb. Bio je otkazan i jedan domaći let Pula-Zadar-Split, pri čemu su preusmjeravanjem zrakoplova Split-Zagreb u Zadar prevezli putnike iz Splita u Zadar.

Situacija se stalno prati, putnici i javnost se prema promjenama obavještavaju o promjenama, a za sada su, kako ističu iz Croatia Airlinesa, svi zrakoplovi na svim letovima pokriveni kabinskim osobljem. No neslužbeno se doznaje da još postoji mogućnost za otkazivanje letova. O eventualnim daljnjim poremećajima i stanju u prometu zrakoplova putnici se mogu izravno informirati na korisnički kontakt telefon Croatia Airlinesa 062/500-505.

Uprava Croatia Airlinesa zamijenit će dio kabinskog osoblja u iduća dva tjedna, nema odustajanja od plana restrukturiranja, nema povratka, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti primopredaje potvrde o preuzimanju radova i otkrivanju spomen-ploče u povodu završetka IPA projekta signalno-sigurnosni uređaji na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je kako je od Croatia Airlinesa zaprimio zahtjev za kontrolu bolovanja njihovih radnika. Prema podacima hrvatskog avioprijevoznika, u posljednja dva dana čak 42 stjuardese i stjuarda otišli su na bolovanje, tako da ih je sada na bolovanju ukupno 54. Na poslovima kabinskog osoblja zaposleno je 214 osoba, a prosječno je na bolovanju bilo po desetak osoba dnevno, rekao je glasnogovornik CA Davor Janušić. HZZO je na zahtjev poslodavca obvezan provesti nadzor opravdanosti bolovanja.

Uprava Croatia Airlinesa sumnja da je razlog za masovno pobolijevanje sukob oko novog kolektivnog ugovora koji Sindikat kabinskog osoblja ne želi potpisati jer tvrdi da se njime znatno umanjuju njihova prava. Novi kolektivni ugovor zasad su potpisala tri sindikata koja djeluju u Croatia Airlinesu, a osim kabinskog osoblja ne žele ga prihvatiti ni sindikati pilota ni zemaljskog osoblja.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan tvrdi da o bolovanjima nisu obaviješteni. Vjerujem da su sva ta bolovanja opravdana i nadam se da će se to i dokazati. Neka nadležne institucije rade svoj posao. Naime, kabinsko osoblje mora biti u potpunosti zdravo da bi moglo obavljati svoj posao. Bilo kakva bolest nas može spriječiti da radimo. Sindikat kabinskog osoblja još nije krenuo sa sindikalnim akcijama. Planira se štrajk i o tome će odluka biti donesena u idućih par tjedana, kazala je.