stroga pravila

Dio nezaposlenih izgubit će zdravstveno, dio populacije mora doći u urede HZZO-a

25.06.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Nakon izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojem se od 1. travnja svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje, a nisu u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tražitelji posla moraju javiti do 29. lipnja u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i nadalje svako tri mjeseca zbog provjere statusa nameće se pitanje je li to prevelik teret za slabo pokretne osobe, bolesne, te siromašne

Pučka pravobraniteljica već je isticala da izmjene zakona stavljaju u nepovoljniji položaj osobe koje zbog svog zdravlja nisu pokretne ili su slabo pokretne pa ne mogu pristupiti HZZO-u osobno, te osobe lošijeg imovnog stanja ako žive udaljeno od mjesta gdje se nalazi najbliža područna služba HZZO-a, posebno ako ako žive u mjestima koja nisu povezana javnim prijevozom. Stoga su u Večernjem listu HZZO pitali je moguće njih osloboditi obveze dolaska u HZZO.

'Osiguranici koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti osobno pristupiti HZZO-u radi zadržavanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju u mogućnosti su dostaviti medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da su nepokretni, teško pokretni ili da zbog prirode bolesti ne mogu pristupiti osobno u prostorije HZZO-a, primjerice onkološki bolesnici. HZZO će potom u svakom konkretnom slučaju ispitivati mogućnost izuzeća od propisanog uvjeta osobnog pristupa HZZO-u' su iz HZZO-a.

  • +3
Radnici na građevini - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL