poslovni rezultati

DI Spačva završila polugodište s dobiti nešto iznad 6 milijuna kuna

17.07.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Drvna industrija Spačva, jedna od prvih kompanija koja je objavila polugodišnje poslovne rezultate na Zagrebačkoj burzi, u petak je izvijestila da je u tom razdoblju poslovala s nešto više od šest milijuna kuna dobiti, što je otprilike 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju

Polugodišnja financijska izvješća kompanija, čija će sezona objave trajati do kraja mjeseca, bit će u fokusu investitora na Zagrebačjoj burzi zbog zatvaranja gospodarstva u drugom tromjesečju uslijed pandemije Covida-19 i posljedica toga na poslovnu aktivnost i ukupno gospodarstvo.

Financijsko izvješće DI Spačve pokazuje da su joj ukupni prihodi u prvih šest mjeseci dosegnuli 109,53 milijuna kuna te su bili otprilike 14 posto niži nego godinu ranije.

Pritom prihodi od prodaje iznose 98,7 milijuna kuna te su bili gotovo 20 posto niži. Od tog iznosa, 67,2 posto ili 66,33 milijuna kuna ostvareno je na inozemnim tržištima. U odnosu na isto razdoblje lani, inozemna prodaja smanjena je 21 posto. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Rumunjska, Francuska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija.

Što se tiče ostatka godine, Uprava kompanije je na oprezu.

"Neizvjesnost najbolje opisuje ono kako trenutno vidimo poslovanje u drugoj polovini godine. Naime, suočena s onim što je Covid-19 uzrokovao na našim glavnim tržištima te nepovoljnim ocjenama epidemiologa za drugu polovinu godine, Uprava s oprezom prati sve promjene na tržištu", ističe se u objavi.

U mjesecu lipnju glavnina svih tržišta je normalizirana te su uspjeli ostvariti očekivane prihode od prodaje. Trenutno su sva njihova tržišta aktivna i nema značajnih utjecaja koji bi mogli bitno narušiti prihode od prodaje kao što je to bilo tijekom 'lockdowna'. Svi proizvodni pogoni rade punim kapacitetom te nije bilo nikakvih smanjenja opsega proizvodnje od ožujak do lipnja kao niti otpuštanja radnika, navode iz kompanije.

Kako dalje ističu, mjerama Vlade i trgovačkih društava u vlasništvu RH, konkretno Hrvatskih šuma, uspješno su zadržali likvidnost poduzeća te su svi dobavljači i radnici isplaćivani na vrijeme bez zaostatka. Napominju i da su za osiguranje likvidnosti putem programa HBOR-a i poslovne banke osigurali dodatna sredstva te Uprava smatra da će uspješno održati likvidnost i ukupno poslovanje društva.