veliki test

Deveta ekonomija svijeta dosad najozbiljniji test za kriptovalute

05.10.2021 u 19:04

Bionic
Reading

Ako na zemlje poput Salvadora ili Paragvaja gledamo kao na ipak nedovoljan test za procjenu dosega primjene kriptovaluta u svakodnevnom životu, Brazil otvara sasvim nove perspektive

Najveća južnoamerička država i deveta najveća ekonomija svijeta predstavljala bi pravi test za ono što najviše brine kriptoskeptike. A to je koliko su kriptovalute zapravo 'upotrebljive' u praksi.

Brazilska vlada ovih dana odaslala je najavu da bi se regulativa koja pokriva kriptovalute u ovoj zemlji mogla donijeti u skorije vrijeme.

Južnoamerička država priprema se za glasanje o prijedlogu zakona o regulaciji kriptovaluta i on bi trebao biti predstavljen na plenarnoj sjednici Zastupničkog doma u sljedećih nekoliko dana.

'Želimo odvojiti žito od kukolja, donijeti propise kako biste mogli trgovati, znati gdje kupujete i znati s kim imate posla', rekao je zastupnik u nacionalnom parlamentu Aurelio Ribeiro, piše Cointelegraph.

Ako ovaj tjedan zakon dobije zeleno svjetlo Zastupničkog doma, Brazil će slijediti primjer Salvadora i učiniti bitcoin zakonitim sredstvom plaćanja.

Brazilski dužnosnik rekao je da su se Brazilci već upoznali s bitcoinom na mnogim mjestima, s mogućnošću kupnje, prodaje i ulaganja u ovaj sektor. Međutim primijetio je da tržište još uvijek nije regulirano i da kao takvo ne nudi pravnu zaštitu.

  • +7
Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro Izvor: EPA / Autor: Joedson Alves

Rekao je da je ipak siguran da bi uz odobrenje zakona još nekoliko zemalja moglo kopirati regulatorni model njegove zemlje.

'Razgovarali smo nekoliko godina tako da tekst koji prepoznaje ovu imovinu napokon ugleda svjetlo dana', objasnio je.

'To će omogućiti transakcije ovom imovinom u našoj zemlji, a što će regulirati državna agencija.'

Druga strana regulatornog zahvata je postroženje kazni za prekršaje povezane s kriptovalutama. Brazilski zakonodavci rade na donošenju strožih propisa za zločine povezane s kriptovalutama, odobravajući niz novih kazni za pranje novca kriptovalutama.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Posebni odbor Zastupničkog doma odobrio je prijedlog zakona kojim se značajno pooštravaju kazne za financijske zločine onih koji koriste kriptovalute.

Najnovije izmjene propisa povećavaju kazne s trećine iznosa opranog novca na dvije trećine. Zakon također predlaže povećanje minimalnih zatvorskih kazni s tri na četiri godine te povećanje maksimalne zatvorske kazne s 10 na 16 godina i osam mjeseci, uz novčanu kaznu.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

Procjenjuje se da oko deset milijuna Brazilaca ima u vlasništvu neku od kriptovaluta.

Istraživanje kompanije Sherlock Communications, koje je koristilo istraživačku platformu Toluna, pokazalo je da 48 posto Brazilaca želi ozakonjenje bitcoina.