ambiciozni planovi

Deutsche Telekom podigao procjenu dobiti u iduće tri godine

20.05.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom povisio je u četvrtak procjenu rasta godišnje dobiti u razdoblju do 2024. godine i najavio značajno širenje optičke mreže u Njemačkoj do kraja desetljeća

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, bez troškova najamnina (EBITDA AL), trebala bi do 2024. u prosjeku rasti tri do pet posto godišnje, nova je procjena kompanije. Do sada su očekivali da će rasti između dva i četiri posto godišnje.

To bi značilo da Deutsche Telekom za 2024. prognozira EBITDA AL od 41 milijardu eura, izračunao je Reuters medijan. Analitičari koje je kompanija anketirala prognoziraju da će iznositi 42,3 milijarde eura.

Prilagođena dobit po dionici trebala bi premašiti 1,75 eura, u usporedbi s 1,20 eura u 2020., istaknuo je Deutsche Telekom. Prihod bi trebao rasti jedan do dva posto godišnje, u skladu s dosadašnjom procjenom.

Uprava je najavila da će predložiti isplatu od 40-60 posto prilagođene dobiti po dionici, uz minimalni iznos od 60 eurocenti, utvrđen u studenome 2019. godine, nakon što je američki ogranak T-Mobile dogovorio kupnju manjeg konkurenta Sprinta.

U najavi prioriteta Deutsche Telekom istaknuo je da u sljedeće tri godine namjerava povećati broj kućanstava na europskim tržištima koja koriste 'konvergirane' pakete proizvoda, uključujući fiksnu i mobilnu mrežu, na više od 10 milijuna.

Planiraju povećati i pokrivenost Njemačke čistom optičkom mrežom na 60 posto do 2030. godine, sa sadašnjih pet posto, dok bi mobilna mreža nove generacije trebala pokrivati 97 posto stanovništva matične zemlje.