DRŽAVA U MINUSU

Deficit proračuna veći od 4 milijarde kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.12.2008 14:30
  • Objavljeno 05.12.2008 u 14:30
sanader

sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Premijer Ivo Sanader na današnjoj je sjednici Vlade najavio deficit proračuna u idućoj godini. U 2009. će prihodi biti 124,5 milijarda kuna, a rashodi 128,9 milijarda, izvijestio je Sanader, piše Večernji list

Na samom početku sjednice Vlade premijer Sanader pojasnio je zašto se toliko raspravljalo o proračunu za sljedeću godinu. Rekao je kao su očekivana nepovoljna makroekonomska kretanja do sada imala manji učinak na hrvatsko gospodarstvo, a Vlada će se boriti da i u 2009. godini imaju što manji mogući učinak, prenos SEEbiz.eu.

'Da, imat će negativni učinak, o tome nema dvojbe, ali možemo se boriti da taj učinak bude što manji', najavio je Sanader.

Prilikom izrade proračuna Vlada je predvidjela rast BDP-a od 2 posto uz usporavanje inflacije na 3,5 posto. Osim toga, u obzir je uzeta i zdravstvena reforma te daljnji rast plaća zaposlenih u javnom sektoru. Premijer je ponovio kako je Vlada predložila sporazumno odlaganje rasta plaća, na koje sindikati nisu pristali, pa će Vlada poštivati ranije potpisan kolektivni ugovor.

'Materijalni rashodi biti će na razini 2008. godine a rasti će samo tamo gdje je to nužno - za nacionalnu sigurnost, zdravstvenu zaštitu, projekte iz predpristupnih fondova EU i za programe pridruživanja EU', naglasio je Sanader i dodao kako u ovom trenutku Vlada ide s proračunom za koji drži da je moguće ostvariti jer još uvijek ne znamo kakva će biti kretanja na globalnom financijskom tržištu. Obećao je kako će Vlada voditi računa o malim i srednjim poduzetnicima, ali i velikim poduzetnicima.

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je kako su htjeli predložiti uravnotežen proračun, no zbog reforme zdravstva i brodogranje biti će povećani rashodi

'Čeka nas vrlo složena godina u kojoj ćemo se morati boriti za gospodarski rast i zadržavanje postojećih radnih mjesta te da omogućimo lakše poslovanje gospodarstvu' rekao je Šuker.

Ministar zdravstva Darko Milinović predstavio je paket 'zdravstvenih' zakona kojima bi se započela zdravstvena reforma. Kako najbolji pokazatelj da je Hrvatskoj takva reforma potrebna činjenica je da je dug u zdravstvu 3,6 milijardi kuna

'Na dan 31.3.2008. godine dug u zdravstvu iznosio je 3,7 milijardi kuna. Da ništa nismo poduzeli taj dug bi do sada narastao na 5,1 milijardi kuna, a ovako se čak smanjio za 100 milijuna kuna i iznosi 3,6 milijardi kuna' rekao je ministar Milinović.

Istaknuo je kako je cilj zdravstvene reforme socijalna osjetljivost, odnosno da HZZO za dvije godine više ne bude u sustavu državnog proračuna, već sam funkcionira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi