velika promjena

Darinka Bagu će na čelu Končara naslijediti Gordan Kolak

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2019 15:19
  • Objavljeno 20.12.2019 u 15:19
Darinko Bago

Darinko Bago

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Dugogodišnjeg čelnika Končar-Elektroindustrije Darinka Bagu će od 20. siječnja iduće godine naslijediti sadašnji zamjenik predsjednika Uprave Gordan Kolak, izvijestili su u petak iz Končara, u priopćenju sa sjednice Nadzornog odbora koju su napustila tri člana i dala izdvojeno mišljenje.

Nadzorni odbor Končara EI je na prijedlog najvećeg pojedinačnog vlasnika za predsjednika Uprave Končara od 20. siječnja 2020. godine izabrao Gordana Kolaka, na mandat od četiri godine, navodi se u objavi putem Zagrebačke burze.

"Od osam članova Nadzornog odbora za prijedlog imenovanja predsjednika Uprave glasalo je pet članova dok su tri člana napustila sjednicu i dostavili izdvojeno mišljenje", ističu iz Končara.

Naime, prethodno je putem Burze predsjednik Nadzornog odbora Končara Luka Gašpar objavio da je podnio ostavku na mjesto predsjednika i člana tog tijela, obrazlažući to "kontaminacijom procesa izbora predsjednika i članova Uprave Končar EI".

"Zbog kontaminacije procesa izbora predsjednika i članova Uprave Končar-Elektroindustrije d.d. spriječen sam u profesionalnom obavljanju funkcije člana i predsjednika Nadzornog odbora u interesu Končar-Elektroindustrije te sukladno zakonu dajem ostavku na dužnost člana i predsjednika Nadzornog odbora", navodi Gašpar u svojoj ostavci.

Ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Končara daje s danom 31. prosinca ove godine.

Luka Gašpar je početkom lipnja odlukom glavne skupštine Končara izabran za člana Nadzornog odbora, a odlukom tog tijela je sredinom lipnja izabran za predsjednika Nadzornog odbora, na mandat u trajanju od 1. srpnja 2019. godine do 12. srpnja 2020. godine.

Inače, Nadzorni odbor Končara je početkom ove godine predsjedniku Uprave Darinku Bagi, kojemu je tada istjecao mandat, taj mandat produljio na godinu dana odnosno do 19. siječnja 2020. godine.

Na toj je sjednici Nadzornog odbora, koja je održana 18. siječnja 2019. godine, na godinu dana, do 19. siječnja 2020. godine imenovao i Upravu Končara, u koju je tada ušao i Gordan Kolak, i to na mjesto zamjenika predsjednika Uprave i člana Uprave.

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško-depozirarnog društva, u Končaru Kapitalni fond drži 28,17 posto dionica, a veće udjele imaju i mirovinski fondovi - PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond (OMF) 16,37 posto, Erste plavi OMF 15,33 posto te AZ OMF 14,67 posto itd.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!