REVIZORSKA IZVJEŠĆA

'Danas nećemo saznati konačnu istinu o Agrokoru, ovo je tek početak'

05.10.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Objava revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sastavu Agrokora bila je u četvrtak tema radioemisije 'U mreži Prvog' HRT-a. Gosti su bili porezni savjetnik Ivan Ćevizović i profesor Ljubo Jurčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

Jurčić je ustvrdio kako danas u 15 sati, za kad je najavljena konferencija za medije izvanredne Uprave Agrokora, neće biti otkrivena konačna istina o poslovanju koncerna.

'Bit će to početak otkrivanja konačne istine. Sukobljene su dvije strane koje imaju suprotne interese. Interes Vlade i prinudne uprave je da gubici i greške u bilanci budu što veći kako bi se opravdao lex Agrokor. Todorić sve to naravno pobija, trenutno preko svog bloga i medija, a kasnije će to isto raditi na sudu', rekao je Jurčić.

On smatra kako je prije revizora trebalo utvrditi u kakvom su stanju tvornice i pogoni, kakvi su proizvodi i tržišni udjeli. 'Tek nakon toga dolazi revizorsko izvješće kao fine tunning za kasniji rad', mišljenja je Jurčić. 

Zadatak Vlade je sačuvati i iskoristiti kapacitete koncerna koji je Todorić stvorio. 'Sad će se raspravljati o velikim brojkama, milijardama kuna koje su običnom čovjeku nepojmljive. Brojke su važne, ali još su važniji odnosi - koliko je potraživanje u odnosu na dugovanje. Imovina u odnosu na prinos, kapital, profit… Ne smije se dozvoliti da se u raspravi o velikim brojkama zaboravi na bitno. Vlada ne smije dozvoliti propast vrijednih kompanija u Agrokoru', istaknuo je Jurčić.

Ćevizović je rekao kako će revizija dati svoje mišljenje na dvije-tri stranice teksta o onome što je sastavila izvanredna uprava. 'Svi očekujemo da će oni imati određene ispravke računovodstvenih pogrešaka', dodao je.

  • +21
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Revizori neće dati ocjenu je li neka poslovna odluka bila dobra ili loša. Oni će samo potvrditi da je financijsko izvješće napravljeno u skladu s međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

'Moguće je da neki rashodi nisu prikladno evidentirani, već su priznati kao imovina. Na primjer, obojite zidove u svojoj zgradi. Je li to trošak održavanja ili povećanje vrijednosti imovine? Kroz skrivanje tekućeg troška održavanja prikazujete bolje poslovne rezultate', objasnio je Ćevizović.

On smatra kako će se nakon revizije provesti financijska forenzika. 'To je logičan nastavak revizije. Revizori se ne spuštaju do razine pojedinačnih transakcija, već se izaberu one najveće ili najznačajnije', rekao je Ćevizović.