NOVI DAN D

Danas istječe Agrokorova ponuda za Mercator

04.05.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Pivovarne Laško danas bi trebao još jednom vijećati o tome hoće li 23,34 posto dionica Mercatora prodati Agrokoru ili će se uputiti poziv bankama i drugim vlasnicima da se na novom natječaju do kraja godine ponudi većinski paket Mercatorovih dionica. Prema neslužbenim informacijama, danas istječe Agrokorova ponuda od 221 eura po dionici Mercatora

Malo je vjerojatno da će NO Laškog danas odlučiti o prodaji Agrokoru, s obzirom na to da prema odluci Vrhovnog suda kompanija, među ostalim, nije dokazala ni da dionice Mercatora nije mogla prodati i na neki drugi način i osigurati si solventnost i adekvatnost kapitala.

Mnogo je vjerojatnije da će se ići na stvaranje velikog konzorcija između Laškog i banaka te bi se nakon toga prodavao većinski udjel u Mercatoru. Tada bi se, vjeruju u Sloveniji, na natječaj mogli javiti i neki od trgovinskih giganata koji imaju operacije i u ovoj regiji.

Suzdržanost u pogledu mogućnosti prodaje dionica Mercatora Agrokoru još je jednom ponovio slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan. 'Strani strateški investitor mogao bi biti dobar kupac ako bi podržavao poslovanje Mercatora kao samostalne kompanije i ako ne bi ugrožavao vitalne interese Slovenije u proizvodnji hrane', izjavio je Židan za slovensku agenciju STA.

U vezi s ponudom koncerna Agrokor slovenskoj Pivovarni Laško (PL), koja ima 23,34 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, Židan je rekao da je problem u tome što Agrokor nije čisto trgovačka kompanija poput Mercatora nego 'vertikalan sustav' s jakom proizvodnjom u sektoru prehrambene industrije. Zato je Agrokor 'logički zainteresiran' da za svoju proizvodnju osigura dodatne trgovačke police u Sloveniji, a to bi po Židanovoj ocjeni moglo ugroziti sadašnje slovenske dobavljače Mercatora.