PITANJE ZA MILIJUN KUNA

Ima li u Todorićevom 'kreativnom računovodstvu' elemenata kaznenog djela?

06.10.2017 u 14:57

Bionic
Reading

Nakon dugo očekivanog izvješća revizora za poslovanje tvrtki u sklopu koncerna Agrokor za 2016., koje je objavljeno u četvrtak, postavlja se pitanje ima li u tom 'kreativnom računovodstvu' elemenata kaznenog djela? Pitanje je to na koje nitko od stručnjaka ne želi odgovoriti. Ipak, naš sugovornik, dr. sc. Damir Primorac, bivši sudac Županijskog suda i izvanredni profesor na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti u Splitu, kaže kako nalaz revizije ne znači puno. Na redu su vještaci koji trebaju dokučiti kako su čelni ljudi Agrokora uopće došli do jučer iznesenih brojki

Na naše konkretno pitanje vidi li u jučerašnjem izvješću o Agrokoru elemente kaznenog djela, Primorac ne želi odgovoriti. No nije jedini. Iako se prije objave revizije u javnosti provlačila teza da će nakon objave pasti sve maske, a Ivica Todorić biti uhićen, nakon četvrtka niti pravni niti financijski stručnjaci ne žele špekulirati s takvim scenarijem.

'Ne može se naglo prosuđivati ima li elemenata kaznenog djela ili nema. Prerano je. Dug je put do toga', napominje Primorac.

Slučaj Agrokor je i dalje na najnižoj razini u pravnom smislu.

'Dug put je do utvrđivanja hoće li u konačnici postojati kaznena odgovornost. Revizori su napravili svoje izvješće, obavljaju se izvidi policije i Državnog odvjetništva. Sada se i dalje sve odvija oko postojanja osnovane sumnje, a to je najniži stupanj. Hoće li se početni stupanj sumnje povećati nakon revizorskog izvješća, to ovisi o procjeni DORH-a', pojašnjava Primorac.  

Iako se stvorio dojam da je nalaz revizora ona ključna prekretnica nakon koje će se vidjeti snosi li bivša Uprava Agrokora kaznenu odgovornost ili ne, Primorac upozorava kako su tek vještaci oni koji mogu ustanoviti kako se što događalo.

Bukvalno rečeno, revizori su dali brojke, a vještaci trebaju utvrditi na koji način su Todorić i kompanija došli do tih brojki. Primorac napominje da je jučer predstavljena revizija rađena bez naloga sudskog tijela.

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Tek nakon vještačenja i ispitivanja svjedoka Državno odvjetništvo odlučuje hoće li podignuti optužnicu ili ne.

'Ovo je sigurno jedan od najsloženijih predmeta iz sfere gospodarskih kaznenih djela i tu će morati raditi širok i kvalitetan tim', kaže Primorac i dodaje kako će, ako dođe do istrage, njome biti obuhvaćen iznimno velik broj osoba. 'Tu je puno tvrtki u pitanju, a kazneno djelo ne sastoji se samo u počinjenju, već i u poticanju i pomaganju', kaže.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hipotetski govori o tri moguće vrste kaznenih djela iz sfere gospodarskog kriminala, ako se to, naravno, dokaže. To je lažiranje i krivotvorenje podataka, oštećivanje tvrtki kako bi se pribavila imovinska korist i pitanje je jesu li pojedine tvrtke davale zajam ako sredstva nisu bila kvalitetno osigurana.

'To je jako širok spektar i prerano je konkretno o tome govoriti. Zbog svih osoba koje su na neki način osumnjičene i zbog javnosti i tvrtki trebalo bi u svakom slučaju što prije doći do istine', zaključuje Primorac.