NOVE OBVEZNICE

Dalić nas zadužila za 750 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2011 08:41
  • Objavljeno 01.07.2011 u 08:38
martina dalić, domagoj milošević

martina dalić, domagoj milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Potpomognuto oporavkom gospodarstva u 2011., stabilnim kreditnim rejtingom i završetkom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Republika Hrvatska realizirala je izdanje državnih euroobveznica u iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem u 2018. godine i s godišnjim kuponom od 5,875 posto, objavljeno je večeras iz Ministarstva financija.

Tijekom predstavljanja izdanja u europskim financijskim središtima, od 27. do 29. lipnja, investitori su prepoznali potencijal rasta hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskog financijskog sustava, što je rezultiralo velikim iskazanim interesom za izdanjem. Sukladno tom interesu, u četvrtak 30. lipnja, Republika Hrvatska objavila je izdanje euroobveznica na međunarodnom tržištu, ističu iz Ministarstva financija.

Činjenica da je knjiga upisa bila otvorena svega nekoliko sati svjedoči o snažnoj potražnji za euroobveznicama Republike Hrvatske, navode iz Ministarstva financija napominjući da dodatno treba istaknuti da Hrvatska dvije godine nije izdavala euroobveznice na europskom tržištu.

Vrijeme izdanja, ističe se, strateški je odabrano trenutkom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja i određivanja pristupnog datuma Europskoj uniji te nedostatkom kvalitetnih izdanja na međunarodnom tržištu uslijed financijskog previranja u eurozoni.

Potražnja tržišta iznosila je više od 1,3 milijarde eura, što je približno 80 posto više od planiranog iznosa. Interes za hrvatskim euroobveznicama iskazali su fondovi koji ulažu na tržišta Europske unije te investitori s Dalekog istoka i Sjeverne Amerike.

Unatoč neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima te posljedičnom rastu zahtijevanog prinosa investitora, realizirana je euroobveznica s godišnjim kuponom od 5,875 posto, što je bitno niže od trenutnih obvezničkih prinosa susjednih zemalja Europske unije te bitno niže od kupona prethodnog izdanja euroobveznica koji je iznosio 6,5 posto, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi