potvrdio premužak:

Dalekovod kasni s ratom od 7 milijuna kuna, a država im duguje 50 milijuna

12.11.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Nekadašnji građevinski gigant Dalekovod nakon isplaćenih 370 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi našao se ovih dana u problemima s likvidnošću, pa nisu uspjeli do roka, 30. rujna, isplatiti sedam milijuna kuna, koliko iznosi njihova rata sukladno planu predstečajne nagodbe.

Taj podatak potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Uprave Dalekovoda Alen Premužak, koji je potvrdio da će rata biti podmirena ovaj tjedan, ali ne bježi od činjenice da imaju problema s likvidnošću.

'U predstečajnoj nagodbi sužen nam je prostor djelovanja, ali ovaj tjedan riješit ćemo spomenutu ratu duga. U stalnoj smo komunikaciji s bankama i ostalim vjerovnicima i partnerima i nema razloga za paniku', kaže predsjednik Uprave Dalekovoda. Protekle su im tri godine bila dobre, a ova im je nešto lošija, što nije, dodaje Premužak, neuobičajeno u cikličkoj industriji u kojoj se Dalekovod natječe.

Lani su, prijavili prihod od 1,1 milijardu kuna i godinu su okončali s dobitkom od 22,3 milijuna.

'Aktivno radimo na dugoročnijem rješenju te ćemo do kraja godine dvjema važnim aktivnostima riješiti financijsku stabilnost, kao i problem izdavanja garancija za dobro izvršenje posla, što je preduvjet poslovanja u ovoj industriji. Naša je industrija u fazi konjunkture, pa pronalazak novih poslova i nije toliki problem. Otkako smo u predstečajnoj, najviše nas prate, što se izdavanja garancija tiče, Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Imamo i podršku Ministarstva gospodarstva te ostalih institucija, no isključivo moralnu - na financijsku niti ne računamo s obzirom na to da smo privatna kompanija', kaže Premužak.

Međutim, s Ministarstvom financija nisu se uspjeli dogovoriti o isplati 50 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić, naime, odbio je isplatiti Dalekovodu 50 milijuna kuna iako je ministar financija Slavko Linić 2013. s njima sklopio ugovor prema kojem se država obvezala podmiriti taj trošak ako kompanija izgubi sudski spor koji je imala s Podravskom bankom, a zauzvrat će Dalekovod državi predati “prava RFMF i RHMJ” (prava na kupnju državne imovine) kao protučinidbu.

Dalekovod Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Kad se upravo to dogodilo, odnosno kad je Dalekovod izgubio spor protiv Podravske banke i zatražio isplatu 50 milijuna kuna, Ministarstvo financija taj novac do danas im nije isplatilo. Dalekovod je prošao s Ministarstvom financija proces “mirenja”, odnosno pokušali su se nagoditi oko tog potraživanja, ali nisu postigli nikakav rezultat. Dalekovod je zato tužio državu. U svojim financijskim izvješćima Dalekovod, naime, to potraživanje uredno bilježi kao prihod.