Michael Burry

Čuveni investitor iz 'Big Shorta' stavio 1,6 milijardi dolara na krah Wall Streeta

17.08.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Michael Burry, investitor koji je postao poznat po točnom predviđanju kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine, uložio je više od 1,6 milijardi dolara u opcije koje se klade na krah Wall Streeta

Burry se odlučio na 'medvjeđe oklade' protiv indeksa S&P 500 i Nasdaq 100, pokazuju podaci američke Komisije za vrijednosne papire (SEC).

Njegov fond, Scion Asset Management, kupio je 866 milijuna dolara prodajnih opcija (financijski instrumenti s pravom na prodaju imovine po određenoj cijeni) u odnosu na fond koji prati S&P 500 i 739 milijuna dolara prodajnih opcija u odnosu na fond koji prati Nasdaq 100.

Trenutno Burry koristi više od 90 posto svog portfelja za klađenje na pad tržišta (short pozicije), prema izvještaju SEC-a.

Ali čini se da se ove godine kolebao između 'bikovskog' i 'medvjeđeg' pristupa tržištu dionica. U siječnju je tvitao zagonetnu poruku za svojih 1,4 milijuna sljedbenika. 'Prodaj', napisao je. No krajem ožujka se povukao. 'Pogriješio sam kad sam rekao da treba prodati', napisao je.

S&P 500 i Nasdaq 100 zabilježili su velike dobitke u ovoj godini, a porasli su za gotovo 16 posto, odnosno 38 posto.

Sredinom 2000-ih Burry je postao poznat po tome što se kladio protiv tržišta nekretnina te dobro zaradio na krizi drugorazrednih hipotekarnih kredita i kolapsu brojnih velikih financijskih institucija 2008.

Događaj je zabilježio Michael Lewis u svom bestseleru 'The Big Short: Inside the Doomsday Machine', kasnije adaptiranom u film u kojem je Burryja glumio Christian Bale.

  • +13
Njujorška burza Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Izlazak iz regionalnih banaka i Kine

Burryjev fond također povlači svoje udjele iz brojnih regionalnih banaka - prodao je 150.000 dionica First Republic Banka (FRC), kao i udjele u Huntington Bank PacWestu (PACW) i Western Allianceu (WAL). Nije jasno jesu li se te prodaje odvile prije ili nakon što je JPMorgan Chase preuzeo First Republic Bank (FRC) u svibnju.

Investitor je promijenio i smjer ulaganja u kineske dionice – prodavši dionice JD.coma (JD) i Alibabe (BABA) u drugom kvartalu godine.

No postoje i neka imena na koja se Burry i njegov tim u Scionu klade očekujući rast cijena. Otprilike šest posto dioničkog portfelja tvrtke je u long pozicijama, a u drugom kvartalu godine povećao je svoju izloženost putničkoj i zdravstvenoj industriji kupnjom dionica Expedia Groupa (EXPE), MGM Resortsa (MGM), CVS-a (CVS) i Cigne (CI).

Osim toga, kupio je 4,7 milijuna dolara vrijedne dionice CNN-ove matične kompanije Warner Bros. Discovery (WBD) i 3,3 milijuna dolara vrijedne dionice online trgovca rabljenim proizvodima The RealReal (TRR).