Hanfa upozorava:

'Čuvajte se stranih brokera koji nude veliku zaradu'

 • Autor: N.S./Hina
 • Zadnja izmjena 17.07.2017 15:49
 • Objavljeno 17.07.2017 u 15:48
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama upozorenje javnosti na marketinške agencije koje bez ovlaštenja građanima putem telefona ili e-pošte nude trgovanje špekulativnim financijskim instrumentima putem određenih, uglavnom inozemnih brokerskih kuća.

Hanfa je uočila kako se hrvatskim građanima sve češće putem telefona ili e-pošte predlaže ili nudi trgovanje špekulativnim financijskim proizvodima putem određenih, uglavnom inozemnih, investicijskih, odnosno brokerskih društava. Pri tome se kontakt osobe na hrvatskom jeziku obraćaju potencijalnim klijentima.

Izravno ili neizravno se predstavljaju se kao zaposlenici tih brokerskih društava, ne daju potpune informacije o tome s kakvim financijskim instrumentima bi klijenti trgovali i koje su im osnovne karakteristike te upotrebljavaju neprimjerene i agresivne prodajne tehnike odnosno uvjeravaju potencijalne klijente kako trgovanjem putem tog brokerskog društva mogu ostvariti isključivo dobit te da bi odmah trebali iskoristiti jedinstvenu tržišnu priliku i zaraditi novac, upozoravaju iz Hanfe.

 Dodaju i kako takve osobe kao kontakt uglavnom ostavljaju brojeve mobitela čije vlasništvo nije moguće provjeriti ili se radi o brojevima registriranim na pravne osobe osnovane u  Hrvatskoj, a naizgled nisu povezane s brokerskim društvom.

 ’Budući da se radi o promociji usluga stranih brokerskih društava, neovisno o tome smiju li ista pružati investicijske usluge na području Republike Hrvatske, a kontaktiraju vas osobe na hrvatskom jeziku i s hrvatskih mobilnih brojeva, velika je vjerojatnost da je riječ o zaposlenicima marketinških agencija koje su od strane tih brokerskih društava angažirane za promoviranje odnosno nuđenje usluga tih društava na području Republike Hrvatske’, ističu iz Hanfe.

 Pritom podsjećaju kako, sukladno Zakonu o tržištu kapitala, promotivne usluge za stranog brokersko društvo iz Europske unije ili ponudu usluga tog brokerskog društva na području Hrvatske smiju obavljati sama brokerska društva iz EU ako su upisana u registar koji vodi Hanfa, potom podružnica takvog brokerskog društva ili vezani zastupnik sa sjedištem u Hrvatskoj koji prethodno za to mora dobiti odobrenje Hanfe. Pri tome, osoba zaposlena u vezanom zastupniku u komunikaciji s klijentom ili potencijalnim klijentom mora obznaniti da nastupa kao vezani zastupnik i navesti naziv brokerskog društva u čije ime djeluje, ističu iz Hanfe.

 ’Na dan objave ovoga upozorenja za javnost niti jedna domaća pravna osoba nije zatražila i nema odobrenje Hanfe biti vezani zastupnik stranog brokerskog društva na području Republike Hrvatske’, naglašava se u upozorenju Hanfe.

 Stoga građanima savjetuju da, ukoliko ih putem telefona, e-pošte ili na neki drugi način kontaktira osoba koja im se obraća na hrvatskom jeziku i nudi im usluge trgovanja financijskim instrumentima ili ih na drugi način pokušava zainteresirati za trgovinu putem konkretnog stranog brokerskog društva, od te osobe zahtijevaju da se predstavi i jasno kaže iz koje pravne osobe zove i ima li ovlaštenje nuditi usluge te na koji način se ti podaci mogu provjeriti. Ako ih, pak, kontaktira strana osoba, iz Hanfe savjetuju da građani obavezno provjere i smije li to strano brokersko društvo uopće pružati usluge na području Hrvatske uvidom u službene registre.

 Ako sumnjaju u identitet osobe koja nudi usluge trgovanja financijskim instrumentima ili ako smatraju da im je takve usluge nudila neovlaštena osoba, građani se pozivaju da se obrate Hanfi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • mali hrvat

  18.07.2017 08:21

  Ovo traje već godinu dana, zbilja su brzi za slanje upozorenja!

 • apotekarica

  18.07.2017 08:28

  Takav poziv dobila sam s domaćeg broja 01 5790649. Ne može se naći tko stoji iza broja, govor je bio srpski. I nikako da prestanu. Može li to itko istražiti?

 • mali hrvat

  18.07.2017 08:34

  Mene su puno puta zvali iz inozemstva i na engleskom jeziku.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi