TRŽIŠTE KAPITALA

CROBEX probio 2000 bodova, u desetom uzastopnom danu rasta

Bionic
Reading

Kako je domaće tržište kapitala završilo prošlu godinu, u istom tonu nastavlja i u ovoj, a to je daljnji porast dionički indeksa. Indeks CROBEX je porastao 0,3 posto te probio psihološku granicu od 2000 bodova, što je njegov deseti uzastopni dan rasta, dok je istovremeno uži indeks CROBEX10 ojačao 0,5 posto. Sektorska izvedba nije bila tako jednoznačna, te su čak tri sektorska indeksa zaključila u crvenom i to redom indeksi građevinskog sektora, transportnog i prehrambenog koji su izgubili redom 3,2 posto, 1,0 posto i 0,2 posto.

Uspavana likvidnost se nastavila, te je tako protrgovano svega 193 tisuće eura prometa, što je u odsustvu blok transakcija najniži promet od sredine listopada prošle godine. Najlikvidnija izdanja su se mjerila u tek desecima tisuća eura, pa je tako najtrgovanija bila redovna dionica Adrisa koja je na 38 tisuća eura prometa upisala rast cijene od 0,9 posto. Slijedi dionica Turisthotela koja je na 31 tisuću eura protrgovane vrijednosti stagnirala cijenom, dok je dionica Atlantske plovidbe na 28 tisuća eura prometa kliznula 0,2 posto. .

Od uvjetno rečeno likvidnijih izdanja, među dobitnicima se izdvaja dionica Varteksa koja je skočila 36 posto, a dobar dan je imala i dionica AD Plastika s 4,8 posto rasta. Na suprotnoj strani, od likvidnijih izdanja možemo izdvojiti dionicu Kutjeva koja je potonula 7,2 posto na 6,2 tisuće eura prometa, a nešto veće padove ali pri skromnijim prometima su upisali i građevinari Institut IGH i Ingra sa minusima od 7,8 posto i 6,8 posto.

Dobitnik dana Varteks +36,25% 0,55

Gubitnik dana Institut IGH -7,76% 10,70

CROBEX +0,34% 2.005,47