ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX prekinuo dvodnevnu seriju pada, u fokusu dionica HPB-a

HPB

HPB

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Nakon dva uzastopna dana pada dioničkih indeksa, na domaćem tržištu kapitala u srijedu su indeksi prelomili negativnu seriju te su zaključili blago u zelenom. Oba ključna indeksa CROBEX i CROBEX10 zaključila su dan s 0,13 posto plusa, dok je od sektorskih indeksa odskakao indeks građevinskog sektora sa skokom od 6,1 posto.

Likvidnost je nastavila u skromnom ljetnom ritmu, ali ipak nešto više nego ranijih dana, te je protrgovano 4,1 milijun kuna. Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najlikvidnije izdanje je bila dionica HPB-a s 550 tisuća kuna prometa i padom cijene od 0,6 posto. Nadomak pola milijuna kuna prometa je bila dionica Atlantske plovidbe koja je pri tome ojačala 1,8 posto.

Financijski sektor je prometom bio u fokusu, pa se u top 3 najlikvidnije dionice pozicionirala i dionica Istarsko Kreditne banke čija je cijena porasla 0,9 posto na 437 tisuća kuna prometa. Dobitnik dana je dionica Instituta IGH koja je skočila gotovo 12 posto, a dobar dan je imala i dionica Čateksa s rastom od 4,6 posto.

Na strani gubitnika uvjerljivo prvo mjesto drži dionica Varteksa koja je potonula 22 posto, ali na prometu od svega 6 tisuća kuna. Slab dan su imale još dionice Jadroplova i AD Plastika s minusima od 3,5 posto i 2,8 posto.

Dobitnik dana: Institut IGH +11,9% 89,50

Gubitnik dana: Varteks -22,5% 3,80

CROBEX: +0,13% 2.000,79

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!