ZAGREBAČKA BURZA

Crobex potonuo za 3,9 posto

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 02.02.2009 16:47
  • Objavljeno 02.02.2009 u 16:10
kriza burza

kriza burza

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: photo credit

Na početku tjedna vrijednost Crobexa spustila se za 3,9 posto, nastavljajući time trodnevnu negativnu seriju. Uz snažan pad indeks je zaključio tek desetak bodova iznad razine od 1.600

Nakon što čitav protekli tjedan promet nije uspio na dnevnoj razini nadmašiti 20 milijuna kuna, danas je zahvaljujući dvama izdanjima koja nisu u sastavu Crobexa, a čiji je zajednički promet iznosio gotovo polovinu ukupnog, redovni promet iznosio 33,5 milijuna kuna.

HUP Zagreb čiji je trezor bio aktivan proteklih dana na burzi danas je bio najlikvidniji, sa skoro 10 milijuna kuna prometa, ostvarivši pritom skok cijene od 2,2 posto.

Prema prometu je slijedila Pliva, sa 4,5 milijuna kuna, a protrgovana količina od gotovo 6.000 dionica odgovara udjelu koji drži jedan od mirovinskih fondova. Na tržištu se špekulira o mogućem istiskivanju malih dioničara Plive, jer izraelska Teva posjeduje 94,4 posto dionica ove kompanije. Cjelokupan promet Plive realiziran je kroz samo pet transakcija, a pritom nije zabilježena promjena cijene u odnosu na protekli tjedan.

Treći prema kriteriju likvidnosti bio je T-HTuz 3,8 milijuna kuna prometa, koji je oslabio za 1,9 posto, spustivši se na 216,6 kuna.

Najveći je gubitnik bio Dalekovod koji se pred kraj trgovine našao pod suspenzijom zbog dvoznamenkastog gubitka, a značajne su minuse zabilježili Atlantska plovidba i IGH: 8,4 posto i 8,9 posto.

Magma je za siječanj objavila rast prihoda od 5,6 posto i nastavak restrukturiranja koje uključuje zatvaranje devet trgovina u Hrvatskoj i susjednim zemljama, kao i otvaranje osam trgovina. Cijena Magme potonula je za 5,8 posto.

Uljanik Plovidba obavijestila je na burzi dioničare da će im isplatiti predujam dividende u iznosu od 20 kn. Uz promet od oko 260.000 kuna pulski je brodar skliznuo za 5,3 posto.

Tmurno raspoloženje na domaćoj burzi nije odudaralo od situacije u Europi, gdje su se burzovni indeksi našli pod pritiskom zbog slabljenja dionica u bankarstvu i naftnoj industriji, čije su dionice potonule zbog pada cijena nafte na tek nešto iznad 40 dolara za barel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi