GORAN MARIĆ UPOZORAVA

'Credo je pokazao štetnost dogme o svetosti HNB-a'

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 15:04
  • Objavljeno 30.11.2011 u 14:28
Željko Rohatinski

Željko Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Iako DORH istražuje postupanje HNB-a i sve okolnosti oko deblokade računa Credo banke unutar koje je 'skinuto' oko 9 milijuna kuna, jer postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo, u centralnoj banci su bez komentara. Njihovi kritičari ne miruju, a Goran Marić iz HDZ-a kaže da je slučaj Credo samo još jedan dokaz opasnosti 'dogme o nepogrešivosti HNB-a', dok Petar Brkić iz Abacus brokera upozorava da je činjenica da je nastao 'vakuum' u kojem su pokupljena njihova sredstva

'Sve što smo smatrali potrebnim reći i objasniti javnosti o našem postupanju vezano uz Credo banku izneseno je u naših nekoliko priopćenja za javnost, uključujući jučerašnje. Stoga ne vidimo razloga, barem zasad, za bilo kakvim dodatnim izjavama ili komentarima', odgovorili su iz HNB-a na tportalov upit o DORH-ovim izvidima u HNB-u.

Za Gorana Marića (HDZ) u slučaju Credo banke HNB je potvrdio da postupa neprofesionalno. 'Postupili su protuzakonito, dovodeći pojedinačne vjerovnike u povlašteni položaj, što je nedopustivo. Obmanuli su javnost da je Fina dostavila mjenice. Fina s time nema ništa, odnosno ima onoliko veze koliko ima i Hrvatski institut za povijest s deblokadom i naplatom s računa u Credo banci. Problem je to što u Hrvatskoj vlada dugogodišnja dogma o svetosti i nepogrešivosti HNB-a i njegovog čelnika kojeg se tretira kao božanstvo. Čini se da rijeke ne bi tekle ni žarulje svijetlile da nam nije HNB-a', komentirao je Marić za tportal.

Petar Brkić iz Abacus brokera, suvlasnik brokerske kuće čijim je klijentima novac ostao zarobljen u banci, ovako je komentirao činjenicu da su dvije banke i jedno investicijsko društvo uspjeli 'počistiti račun':

'Ne mogu tvrditi da je netko imao povlašten položaj, ali očito je nastao vakuum između uvođenja prisilnog likvidatora i preuzimanja svih funkcija banke. U tom vakuumu od 17 sati 22. studenog do 8 ujutro 23. studenog vjerojatno je pokupljen naš novac. '

Zastupnika Gorana Marića upitali smo kako komentira činjenicu da je Nevenka Bečić, HDZ-ova nova koalicijska partnerica, uspjela na vrijeme povući sredstva iz banke, ali i neuspjeh dekana Ekonomskog fakulteta u Splitu, SDP-ovca Branka Grčića, koji, iako je krajem listopada htio povući depozit i prebaciti ga iz Creda u drugu banku, nije uspio?

'Ne želim komentirati što je bilo prije blokade računa u Credo banci. Ako je netko imao povlaštene informacije, mogao ih je dobiti samo od HNB-a', kazao je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi