VELIKI PLANOVI

Ćorić najavio prve poteze na čelu 'megaministarstva' gospodarstva i održivog razvoja

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 22:18
  • Objavljeno 20.07.2020 u 22:18
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: HRT / Autor: HRT

Među šesnaest ministarstva u novoj Vladi bit će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Bit će to veliko i važno ministarstvo jer uključuje resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša. Čelno mjesto tog megaministarstva preuzima Tomislav Ćorić, gost Dnevnika HRT-a

'Razvoj gospodarstva više nije moguć ako se on ne promatra komplementarno s održivim razvojem. On mora biti u temeljima razvoja svake nacionalne ekonomije 21. stoljeća i zato ne treba čuditi da se resor gospodarstva spojio s resorom održivog razvoja', rekao je Ćorić za HRT.

Zeleni su upozoravali da to nije dobro jer će zaštita okoliša pasti u drugi plan, međutim ministar Ćorić je rekao kako su proteklih nekoliko godina jasno dali do znanja da je zaštita okoliša u segmentu Ministarstva zaštite okoliša i energetike itekako važna i da će u budućnosti inzistirati da politike u kontekstu razvoja gospodarstva budu usklađene u smjeru zaštite okoliša i prirode.

Na pitanje koji će mu biti prvi potez, rekao je da ova vremena sama po sebi nose nužnost kontinuirane evaluacije mjera gospodarskog oporavka i da će na tome raditi.

'S druge strane vrijeme je da se hrvatsko gospodarstvo okrene uspješnima. Već 30-ak godina bavimo se problemima i naravno da će to biti bitna preokupacija, međutim postoje segmenti koji u ovim kriznim vremenima daju izvrsne rezultate. Mislim da ova financijska omotnica iz Europske unije daje mogućnost da se na bazi jedne nove paradigme zelenog gospodarstva pomogne resorima koji su već sada uspješni', rekao je Ćorić te dodao da će njegov fokus biti i na kreiranju radnih mjesta u industrijama koje pokazuju snažnu otpornost i dobre rezultate.

Osvrnuo se na odlaske duhanske industrije i Megglea. 'Na nama je da učinimo sve da poslovno okruženje bude pozitivno. Ovakvi odlasci su nešto što se u ekonomijama događa. Pad gospodarske aktivnosti je nešto što će se odraziti na stanje zaposlenosti, ali 2021. godina je godina oporavka i trebamo gledati prema njoj', zaključio je Ćorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!