prvi takav slučaj

Članice Svjetske turističke organizacije zahtijevaju suspeniju Rusije, turoperatori uz Ukrajinu

03.03.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Nekoliko zemalja članica Svjetske turističke organizacije (UNWTO) zahtijeva suspenziju Ruske Federacije iz članstva što je prvi takav slučaj u povijesti te organizacije, izvijestili su iz UNWTO-a.

Na sjednici, koja bi se trebala održati 8. ožujka u Madridu (sjedištu UNWTO-a), Izvršno vijeće UNWTO-a razmotrit će zahtjev članica za suspenziju Rusije iz članstva, pri čemu iz UNWTO-a otkrivaju da to zahtijevaju Gvatemala, Litva, Poljska, Slovenija i Ukrajina.

Nakon tog zahtjeva i konzultacija s predsjednikom Izvršnog vijeća (iz Obale Bjelokosti), glavni tajnik UNWTO-a sazvao je hitnu sjednicu Vijeća kako bi se razmotrilo i riješilo to pitanje.

Iz UNWTO-a podsjećaju na Statut koji kaže da su "temeljna načela organizacije promicanje i razvoj turizma s ciljem doprinosa gospodarskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu, općem i poštivanju ljudskih prava”.

"UNWTO je nedvojbeno osudio postupke Ruske Federacije, kojima je očito kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i u suprotnosti s načelima sadržanim u Povelji UN-a i Statutima UNWTO-a", kažu iz svjetske turističke organizacije.

UNWTO u članstvu ima više od 200 zemalja, dok njegovo Izvršno vijeće čini 35 članica-zemalja, među kojima je i Hrvatska, koja ima mandat za to do 2025. godine. Europsko krovno udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) u srijedu je izrazilo solidarnost s narodom Ukrajine i svojim trgovinskim partnerima, pozivajući na brz i miran završetak rata, izvijestili su iz ECTAA-e, u čijem je članstvu i Hrvatska sa udrugom putničkih agencija UHPA.

"Ruska invazija na Ukrajinu zaprepastila je cijeli svijet. Nema opravdanja za takav napad na suverenu zemlju, ubijajući i raseljavajući mnoge nedužne Europljane", poručili su iz ECTAA-e, koja predstavlja oko 70 tisuća putničkih agencija i touroperatora u Europi.

Predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski rekao je da je "ukrajinski sukob u prvom redu humanitarna katastrofa" te da je "nezamislivo imati takav rat usred Europe"

"Mi smo ujedinjeni s ukrajinskim narodom i našim putničkim trgovinskim partnerima. Putovanja i turizam predstavljaju mir i kulturno razumijevanje. ECTAA duboko osuđuje ruski napad na Ukrajinu. Pozivamo na brz i miran završetak užasnog sukoba", poručio je Niewiadomski.