pfizer, moderna, J&J...

Cjepivo protiv covida neke je farmaceute iz gubitaša pretvorilo u milijardere: Pogledajte koliko su novca u pandemiji zaradili veliki igrači

10.08.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Cjepivom protiv covida usporeno je širenje kobnog koronavirusa i cijeli svijet je odahnuo nakon što se pokazalo da cjepiva renomiranih proizvođača vrlo uspješno štite od težih oblika bolesti i smrti iako možda nisu najbolja po pitanju potpunog zaustavljanja širenja virusa koji uporno mutira u nove sojeve. Svijetom su distribuirane i primijenjene milijarde doza cjepiva, što je blagotvorno djelovalo na poslovne rezultate farmaceuta koji su ih 'skuhali'

Podaci iz drugog kvartala ove godine otkrivaju da su glavni igrači na tržištu covid cjepiva - Pfizer i njihov njemački partner BioNTech te Moderna i Johnson & Johnson imali tri mjeseca iz snova.

Najveći igrač po pitanju cjepiva, ali i farmaceutike općenito, američki je Pfizer, koji je svoje cjepivo razvio s njemačkim laboratorijem BioNTech. Pfizer je samo lani imao prihode veće do 40 milijardi dolara, pri čemu je ipak većina prodaje ostvarena prodajom onkoloških i lijekova za ostalu internu medicinu.

U drugom kvartalu prošle godine tako su na kategorijama onkologija i interna medicina imali više od dvije milijarde dolara prihoda, dok su na cjepivima uprihodili 'samo' 1,2 milijarde. U drugom kvartalu ove godine stanje je bitno izmijenjeno - na onkologiji i internoj i dalje prodaju po više od dvije milijarde dolara, ali u kategoriji cjepiva uprihodili su više od devet milijardi dolara!

Pritom, kvartalna dobit im je porasla s lanjske 3,4 milijarde na više od šest milijardi dolara, a planovi za cijelu godinu otkrivaju da planiraju ukupne prihode od gotovo 80 milijardi dolara, što je dvadesetak milijardi dolara više od čitavog hrvatskog BDP-a, a pri tome će prihodi od prodaje cjepiva iznositi više od 30 milijardi dolara.

  • +11
Cijepljenje u Šibeniku /Ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Koliko je prodaja cjepiva pogurala rezultate, još se bolje vidi kod njihovih partnera, BioNTecha. Oni su drugi kvartal prošle godine imali prihode od skromnih 41 milijun dolara, da bi ove godine nabujali na više od pet milijardi američkih dolara. Dok su lani bili u gubitku od 88 milijuna dolara, ove godine drugo tromjesečje zaključuju s čistom dobiti višom od 2,7 milijarde dolara.

Pfizer i BioNTech su do kraja srpnja ove godine isporučili više od milijardu doza cjepiva u više od sto zemalja svijeta te su potpisali ugovore za još 2,2 milijarde doza, pa će im rezultati u budućnosti teško biti lošiji. Napominje se i da će do kraja ove godine kapacitet za proizvodnju cjepiva dosegnuti tri milijarde doza, a u 2022. trebao bi biti proširen na do četiri milijarde doza i teško je na njihovu mjestu ne biti optimist kad se u svijetu već počela primjenjivati treća doza njihova cjepiva.

Ništa lošije ne stoji ni Moderna, koja je u drugom tromjesečju uprihodila 4,4 milijarde dolara, dok su i isto vrijeme lani bili na razini prihoda od 67 milijuna dolara. Eksplodirala je i dobit: lanjski gubitak više od 100 milijuna dolara pretvoren je u 2,8 milijardi dolara čiste zarade.

Na razini polugodišta, Moderna je uhvatila prihod od 6,3 milijarde dolara, dok su lani poslovali s skromnim prihodom od 75 milijuna kuna, a za strelovih rast zaslužna je prodaja više od pola milijarde doza cjepiva protiv covida. U drugom kvartalu imali su i visoke troškove istraživanja i razvoja od 421 milijun dolara, a ti se troškovi na cijelom polugodištu penju na 822 milijuna dolara. U istom razdoblju lani, troškovi istraživanja i razvoja iznosi li su 267 milijuna dolara.

Švedska AstraZeneca, čije je cjepivo izazivalo rijetke, ali ozbiljne nuspojave, objavila je kako im prihod od prodaje cjepiva protiv covida iznosi, u usporedbi s drugim igračima, samo 900 milijuna dolara i da je slab rezultat posljedica velikih ulaganja.

Američki proizvođač lijekova Johnson & Johnson još nije objavio polugodišnje rezultate, ali očekuju prihod od prodaje cjepiva na razini 2,5 milijardi dolara te ukupne prihode veće i od Pfizerovih. Ako se sve posloži, rezultat od 94 milijarde dolara prihoda u ovoj godini nije nemoguć, napominju.