REZULTATI ANKETE

Čitatelji tportala jedinstveni: Isplatite nam bruto plaću!

07.06.2017 u 14:22

Bionic
Reading

U anketi tportala više od 90 posto ispitanika izjasnilo se za primanje bruto plaće, smatrajući da bi sami bolje upravljali svojim financijama

Istraživanje portala MojPosao pokazalo je da bi većina građana, kada bi mogla birati, radije primala bruto plaću, a čitatelji tportala u još većem postotku potvrdili su taj stav.

Na pitanje 'biste li radije primali bruto ili neto plaću', od 5389 tportalovih čitatelja čak 93 posto izjasnilo se za bruto iznos, 5,2 posto preferira postojeći sustav, a 1,8 posto je neopredijeljeno.  

Budući da se lavovski dio razlike između bruto i neto plaće odnosi na doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ovakav stav pokazuje duboko nepovjerenje građana u mirovinski i zdravstveni sustav.

Rezultati ankete nameću dva zaključka. S jedne strane ljudi smatraju da za izdvojeni novac za doprinose ne dobivaju odgovarajuću protuvrijednost od države, bilo da je riječ o mirovinama koje u prosjeku iznose tek 40 posto plaće, bilo o zdravstvenim uslugama koje su sve teže dostupne zbog dugačkih listi čekanja.     

Istovremeno, građani su pokazali da žele veću samostalnost u upravljanju vlastitim novcem, kao i mogućnost izbora.