mjere tek u rujnu

Cijene struje za poduzetnike porasle 400 posto: 'Situacija nije nimalo ružičasta, država treba pomoći'

22.07.2022 u 09:03

Bionic
Reading

Poduzetnici su iz HEP-a dobili najavu o poskupljenju struje od jeseni tri do četiri puta, a takav rast pravdaju rekordnim sušama u Europi. Iz Vlade RH najavljuju mjere tek za rujan, a poručili su da su 'spremni na sve scenarije', uključujući redukciju struje

Ivan Miloloža, predsjednik Uprave tvrtke Munja, vodećeg hrvatskog proizvođača akumulatora, za Novu TV je rekao da je 'ostao bez riječi' nakon 34 godine u poduzetništvu u trenutku kada nakon plina 'u nebo' lete i cijene struje. Ustvrdio je da se uz rast cijena struje od 400 posto ne može preživjeti.

Situacija nije bajna ni za ličku tvornicu greda. Poduzetnica Mirjana Krznarić žali se kako je cijena uvećana za 60 posto, dok stručnjaci za sve krive suše po Europi. 'Rezerve vode su niske, vodostaji su niski, hidroelektrane rade s nižim kampacitetom. U Hrvatskoj i većem dijelu Europe struja se proizvodi iz plina', kaže energetski stručnjak Miro Skalicki.

Direktor HEP proizvodnje Robert Krklec rekao je da je cijena na burzi za kupnu električne energije jučer bila 470 eura, a sada je 600. HEP tvrdi da su nemoćni i da je to 'viša sila'. 'Mi ne možemo prodavati niže nego što to burza diktira. Cijene će biti onakve kako bude diktiralo tržište', pojasnio je Krklec za Novu TV.

Trenutačno se proizvodi 30 posto manje struje iz hidroelektrana, a HEP-u probleme stvara i plin. 'Prirodni plin je otišao 1500 posto u odnosu na prije nekoliko mjeseci', naveo je Krklec. 

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić rekao je da situacija nije nimalo ružičasta te da poslodavci smatraju da država sada treba pomoći njima. Zorić je ustvrdio da su poduzetnici žilavi i da će preživjeti, no da će biti posljedica.

Na udaru su i hoteli. 'Kompanije kojima je ove godine istekao trogodišnji ugovor za nabavu električne energije, pristigle su ponude koje su tri do četiri puta više od onih prethodnih', kaže Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma (HUT). Hoteli će samo na struji izgubiti milijardu kuna.

Na sve to ministar gospodarstva Davor Filipović odgovara da 'intenzivno rade na paketu mjera koji će predstaviti negdje na jesen', dok druge europske zemlje građane već sad pripremaju na moguće redukcije na jesen. 'Ne bih govorio o najcrnjim scenarijima, svi planovi su napravljeni, a u ponedeljak imamo sastanak kriznog tima', rekao je Filipović.

Krklec iz HEP-a nada se da se neće razgovarati o redukciji, ali ustvrdio je da 'planovi postoje'.