U POLA GODINE

Cijene najma poslovnih prostora pale za 10 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2011 13:07
  • Objavljeno 25.03.2011 u 13:07
Lea Pelivan, Toma Plejić,uredska zgrada Spectator grupe

Lea Pelivan, Toma Plejić,uredska zgrada Spectator grupe

Izvor: Promo fotografije / Autor: www.ugm.si

Prema posljednjim istraživanja portala Crozilla.com, cijena najma i prodaje poslovnih prostora u posljednjih šset mjeseci drastično su pale. U odnosu na kolovoz prošle godine, cijene najma spustile su se za 10 posto, a prosječna cijena najma poslovnih prostora snižena je na 9 eura po metru kvadratnom

Split i Zadar gradovi su u kojima cijene poslovnih prostora u posljednjih šest mjeseci posebno variraju. Dok u većini gradova cijene istih padaju, Zadar je iznimka, a tamošnje cijene najma i prodaje poslovnih prostora, rastu.

Od kolovoza do veljače, prosječne oglašavane cijene najma zadarskih poslovnih prostora porasle su za dva eura po metru kavdratnom, odnosno 18 posto te su u veljači iznosile 13 eura po metru kvadratnom.

Prodaja poslovnih prostora u Zadru se odvija odlično, obzirom na porast istih. Cijena metra kvadratnog u Zadru porasla je za 3,5 posto te je u veljači iznosila 2140 eura

Statistike portala Crozilla.com pokazuju da najveći pad cijena kvadrata poslovnih prostora bilježi Split. Naime, kada se govori o prodaji ureda ili ordinacija, prosječna cijena u Splitu iznosi 1684 eura po metru kvadratnom, što je čak 19,8 posto niže nego li u kolovozu. Cijene najma iste vrste poslovnih prostora u Splitu su pale čak za 17 posto, a njihova je cijena iznosila 8,3 eura po metru kvadratnom.

Uredi i ordinacije u Rijeci se izanjmljuju za 15,6 posto povoljnije nego u kolovozu, a u veljači je prosječna cijena njihova najma iznosila tek 7,6 eura po metru kvadratnom. Za one koji su iste poslovne prostore željeli kupiti, cijena je pala tek za 1,9 posto te je u veljači prosječna oglašavana cijena iznosila 1418 eura po metru kavdratnom.

Zagrebačko je tržište i na ovom području pokleknulo pod pritiskom recesije, stoga su cijene najma kao i prodaje poslovnih prostora pale. Uredi i ordinacije u veljači su se mogli kupiti za 2032 eura po metru kvadratnom, što je 3,1 posto povoljnije nego u kolovozu prošle godine. Kod iste vrste zagrebačkih poslovnih prostora pale su i cijene najma i to čak 16,7 posto, tako da su u veljači te cijene iznosile u prosjeku 10 eura po metru kavdratnom.

Cijene zagrebačkih lokala (misli se na kafići i prostore za gastronomiju) pale su za čak 16,7 posto te je cijena njihovog najma u veljači iznosila 15 eura po metru kavdratnom.

Zagrebačka skladišta u veljači su zabilježila drastčan pad cijena. Naime, prema podacima portala Crozilla.com, skladišta su zabilježila pad cijena od čak 28,7 posto (u odnosu na kolovoz prošle godine) te je prosječna ogašavana cijena istih u veljači iznosila 1321 euro po metru kvadratnom.

Cijena najma zagrebačkih skladišta pala je čak za 50 posto te je u veljači iznosila tek 3,5 eura po metru kavdratnom.

Stanje na tržištukomentirao je Vice Šantak iz agencije 'Rivalitas': 'Na tržištu je velik broj praznih proslovnih prostora te da do rasta cijena nikako ne bi smjelo doći. U odnosu na prošlu godinu povećao se broj poslovnih prostora koji čekaju na nove vlasnike, ali smatra da se isto kao i kod prodaje, realizirati mogu samo najmovi koji su realni s obzirom na okolnosti na tržistu nekretnina.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi