zbog uragana

Cijene nafte poskočile iznad 79 dolara nakon evakuacije platformi u Meksičkom zaljevu

04.09.2018 u 16:46

Bionic
Reading

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 79 dolara nakon evakuacije dvije naftne platforme u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,1 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,60 dolara višoj cijeni, od 71,15 dolara. Jučer su američka tržišta bila zatvorena zbog Dana rada.

"Jutros su na tržištu dominirali trgovci koji špekuliraju s rastom cijena i one su eksplodirale, potaknute meteorološkim faktorom", konstatira analitičar PVM Stephen Brennock.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ukazuje pritom na brzo približavanje tropske oluje zbog koje su evakuirani radnici s naftnih platformi i obustavljena je zatvorena proizvodnja na američkoj obali Meksičkog zaljeva.

U ponedjeljak su tako iz Anadarko Petroleuma izvijestili da su evakuirali radnike i obustavili proizvodnju na dvije platforme u Meksičkom zaljevu uoči udara oluje Gordon, za koju se očekuje da će se u vrijeme dolaska na kopno razviti u uragan.

Smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu nadovezala se na očekivanja tješnje opskrbe globalnih tržišta zbog američkih sankcija Iranu koje bi u studenom trebale obuhvatiti i naftni sektor te zemlje.

Kupci su pod američkim pritiskom već počeli smanjivati narudžbe iranske nafte.