PODACI EUROSTATA

Cijene industrijskih proizvoda u EU-u pale i u veljači, u Hrvatskoj se stabilizirale

04.04.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU-u pale su i u veljači, četvrti mjesec zaredom, a u Hrvatskoj su se stabilizirale, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni smanjile su se u veljači za 1,0 posto u odnosu na siječanj kada su bilježile gotovo isti postotni pad, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Blizu je i EU s padom cijena u veljači za 0,9 posto, kao i na početku godine.

Uteg cijenama bio je i u veljači energetski sektor, čiji su proizvodi u veljači pojeftinili za 3,5 posto u eurozoni i za 3,1 posto u EU.

Proizvođačke cijene intermedijarnih dobara bile su stabilne na oba područja, dok su one kapitalnih, trajnih i netrajnih potrošačkih dobara porasle od 0,2 do 0,3 posto.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU porasle su u veljači za 0,1 posto u odnosu na siječanj, izračunao je Eurostat.

Oštar pad u Estoniji

Najviše su u veljači na mjesečnoj razini, prema Eurostatovim podacima, pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Estoniji, za 7,2 posto. Slijede Slovačka i Irska gdje su se smanjile za 5,6 odnosno za 4,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji u veljači porasle za 0,1 posto u odnosu na siječanj kada su bile pale za 0,9 posto.

Stagnacija cijena na mjesečnoj razini zabilježena je u veljači i na Malti i Cipru i u Nizozemskoj.

Najviše su pak poskupjeli industrijski proizvodi u Belgiji, za 1,4 posto. Slijede Luksemburg i Mađarska s rastom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda za 0,8 odnosno za 0,7 posto.

Jeftinija energija

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u veljači za 8,3 posto u eurozoni i za 8,1 posto u EU-u.

U siječnju bile su pale za 8,0 odnosno za 7,9 posto, pokazali su revidirani Eurostatovi podaci. Daleko najveći pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježio je i u veljači energetski sektor, za 21,1 posto u eurozoni te za 19,6 posto u EU.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su za 1,5 posto u eurozoni i za 1,7 posto u EU. Najviše su na godišnjoj razini poskupjela kapitalna dobra, za 2,0 posto na oba područja.

Pozitivna dvojka

Najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u odnosu na prošlogodišnju veljaču bilježila je Slovačka, za 25,5 posto. Slijede Irska i Italija gdje su bile niže za 24,2 odnosno za 14,2 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je u veljači i Hrvatska, za 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U siječnju bile su se smanjile za 1,1 posto.

Blizu je Hrvatskoj u veljači bila Češka s padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini za 1,5 posto.

Više proizvođačke cijene nego u prošlogodišnjoj veljači zabilježene su jedino u Luksemburgu i na Malti, za 17,2 odnosno za 0,7 posto, utvrdio je europski statistički ured.