izvještaj FAO-a

Cijene hrane pale u rujnu zbog obilne ponude

04.10.2018 u 12:34

Bionic
Reading

Cijene hrane pale su u rujnu na globalnim tržištima zbog obilne ponude ključnih prehrambenih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO), povisivši ujedno blago procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u rujnu za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 165,4 boda. U odnosu na prošlogodišnji rujan njegova je vrijednost niža 7,4 posto, ističu u FAO-u.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene žitarica, za 2,8 posto u odnosu na kolovoz, pritisnute snažnim padom izvoznih cijena kukuruza zbog očekivanog vrlo obilnog uroda u SAD-u.

Osjetno je u prošlom mjesecu pojeftinilo i mlijeko i mliječni proizvodi, četvrti mjesec zaredom, za 2,4 posto u odnosu na kolovoz.

Nastavak silaznog trenda, osmi mjesec zaredom, zabilježen je i u kategoriji biljnih ulja, koja su na mjesečnoj razini pojeftinila 2,3 posto, uz pad cijena na najnižu razinu u tri godine.

Najviše je pritom pojeftinilo palmino ulje, zbog velikih zaliha u vodećim izvoznicama. U odnosu na prošlu godinu njegove su cijene niže za četvrtinu.

  • +9
Hrana koju treba izbjegavati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Indeks koji mjeri kretanja cijena mesa bio je u rujnu gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu.

U prošlom je mjesecu prema FAO-vim izračunima poskupio samo šećer, za 2,6 posto u odnosu na kolovoz, zbog naznaka na početku žetve da je suša smanjila urod šećerne trske u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču i izvozniku.