velika akvizicija

Češka Zbrojovka dovršila preuzimanje američkog Colta

24.05.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Grupa Češka Zbrojovka uspješno je završila akviziciju američke tvrtke za oružje Colt Holding Company, izvijestila je u ponedjeljak češka novinska agencija ČTK. Češka Zbrojovka postala je jedini vlasnik Colta, u poslu vrijednom 220 milijuna dolara, a bivši vlasnik Colta dobio je više od milijun dionica svog novog vlasnika.

Predsjednik uprave i generalni direktor Češke Zbrojovke Lubomir Kovarzhik rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obje tvrtke. Prema Kovarzyku, to je potpuno u skladu sa strategijom češke tvrtke za oružje "da postane svjetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage".

Češka Zbrojovka lani je povećala profitabilnost za 10,2 posto na krilima aktivnog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Colta očekuje da značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

Postrojenja češke tvrtke za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smještena su u Češkoj, Njemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja.

Robna marka Colt jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Samuel Colt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Coltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati ​​"osvajačem zapada". Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima. Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Tvrtku je osnovao Colt 1836. godine, a tijekom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 milijuna komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u cijelom svijetu.

Među njima su pištolj M1911 koji je razvio dizajner John Browning, a koji je američka vojska prihvatila 1911. godine i koji je i dalje u upotrebi, kao i automatske puške AR-15 i M16 koja je također u upotrebi.

No, Colt je 2015. godine bankrotirao nakon što je izgubio državne ugovore za opskrbu oružjem.