borba protiv inflacije

Česi kojima režije prijeđu 30 posto prihoda dobit će subvencije od države

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 18.08.2022 12:53
  • Objavljeno 18.08.2022 u 12:23
Petr  Fiala

Petr Fiala

Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Češka vlada osigurat će pomoć kućanstvima kako ne bi trošila više od 30 posto primanja na stanovanje u uvjetima ogromnog poskupljenja plina i struje, rekao je premijer Petr Fiala

Doplatak za troškove stanovanja nadovezat će se na najavljenih 66 milijardi kruna (2,73 milijarde dolara) koje država planira izdvojiti za subvencionirane tarife za energiju u sezoni grijanja 2022.-2023., rekao je Fiala u srijedu.

Vlada će se također odreći naknada za obnovljive izvore energije.

"Građani će za stanovanje, uključujući vodu i energiju, izdvajati najviše 30 posto primanja. Vlada je spremna doplatom za stanovanje pokriti sve troškove stanovanja koji premašuju 30 posto primanja", objasnio je češki premijer na konferenciji za novinare.

U Pragu plafon će iznositi 35 posto, dodao je, ne navevši koliko će nova mjera podrške građanima stajati. Vlada je za ovu godinu planirala deficit od 4,5 posto BDP-a da bi u srpnju povećala potrošnju za dvije milijarde eura, što odgovara oko 0,7 posto BDP-a. 

Razmatraju oporezivanje ekstra zarade energetskih tvrtki i banaka, što bi u državnu blagajnu moglo donijeti milijarde eura u idućoj godini koje bi pokrile veću potrošnju na zaštitu građana od visokih troškova života.

Energija spada među glavne pokretače inflacije u Češkoj koja je u srpnju dosegnula 17,5 posto, najvišu razinu u posljednja tri desetljeća. Kućanstva su se našla na udaru budući da postupno istječu dugoročni ugovori o opskrbi energijom. 

Češka gotovo u cijelosti podmiruje potrebe za plinom uvozom iz Rusije, a vlada je u međuvremenu zakupila kapacitete u terminalima za ukapljeni prirodni plin u Nizozemskoj koji bi trebali pokriti 30 posto potražnje.

Češka skladišta plina popunjena su više od 80 posto, što znači da potražnja ne bi bila potpuno pokrivena ako Rusija obustavi isporuke.

Vlada je poručila da bi im štednja i europska solidarnost trebali omogućiti da prebrode zimsku sezonu.

Plan štednje mogao bi, prema ekstremnim scenarijima, uključivati smanjenju opskrbu industrije i snižavanje temperature grijanja javnih ustanova i stanova na 18 Celzija, prema uredbi koju je ovog mjeseca predstavilo ministarstvo industrije i trgovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!