NOVI POREDAK

Čermaku i Ježiću po deset posto Diokija

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 27.09.2011 13:14
  • Objavljeno 27.09.2011 u 12:46
Ježić-Čermak

Ježić-Čermak

Izvor: Cropix / Autor: Cropix/Pixsell

Prihvate li vjerovnici program restrukturiranja, četiri banke i HEP postale bi većinski vlasnik Diokija s udjelom od 80 posto, umirovljeni general Ivan Čermak postao bi manjinski dioničar s udjelom oko 10 posto, dok bi udjel dosadašnjeg većinskog vlasnika Roberta Ježića pao ispod 10 posto

Kako neslužbeno doznajemo, plan restrukturiranja Diokija predviđa da se prvo provede smanjenje temeljnog kapitala kako bi se otpisali gubici, a kroz zamjenu potraživanja za udjele novi većinski vlasnici Diokija postale bi četiri banke (Zaba Hypo RBA i Erste) i HEP. Za oko 300 milijuna kuna potraživanja dobili bi vlasnički udjel od oko 80 posto. Umirovljeni general Ivan Čermak, koji je nakon oslobađajuće presude u Haagu ponovo preuzeo svoju tvrtku Crodux plin, ušao bi sa svježim kapitalom od 30-40 milijuna kuna, za što bi dobio manjinski vlasnički udio od oko 10 posto. Dosadašnjem većinskom vlasniku Robertu Ježiću koji je zajedno s premijerom Sanaderom upleten u najveće afere u državi ostalo bi manje od 10 posto vlasništva u Diokiju.

Komentar plana restrukturiranja i ulaska u vlasništvo generala Čermaka zatražili smo u Diokijevoj podružnici Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala. 'Nama je dobar svaki vlasnik koji je korektan prema radnicima, koji nam isplaćuje plaću i ima za cilj proizvodnju. Nismo niti prije odlučivali o tome tko će nam biti vlasnik, pa nećemo niti sad. Bili smo zadovoljni i Ježićem dok je sustav funkcionirao. Ovaj ili onaj vlasnik, nama je presudno da se otvore postrojenja', komentirao je za tportal sindikalni povjerenik Josip Pavelić.

Poznato mu je kako Čermak dosad nije imao tvrtke s puno zaposlenih, no zanima li ga proizvodnja, 'naravno da je dobrodošao'. Čermakov Crodux plin zapošljava 83 ljudi, a prošle je godine imao prihod od 64,2 milijuna kuna i gubitak od 28,6 milijuna kuna. Špekulira se da iako bi trebao postati manjinski vlasnik, Čermaka podržavaju banke, te da bi on ili njegov tim mogli voditi Dioki. Donedavno su u Čermakovom timu bili Damir Begović, bivši šef HEP-a i TLM-a, Branko Radošević, bivši šef Plinacroa, a kao člana uprave Crodux plina angažirao je Williama Montgomeryja, nekadašnjeg veleposlanika SAD-u u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi