problemi u opskrbi

Čelnica WTO-a poručila: Kompanije moraju proizvesti dovoljno cjepiva ili izdati licence

02.04.2021 u 17:01

Bionic
Reading

Farmaceutske kompanije trebale bi proizvesti dovoljno cjepiva protiv covida 19 za sve ljude svijeta ili dobrovoljno podijeliti tehnologiju sa zemljama u razvoju, poručila je u razgovoru za BBC nova čelnica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ngozi Okonjo-Iweala ističe primjer sporazuma AstraZenece o transferu tehnologije proizvođaču cjepiva u Indiji. "Takvo dobrovoljno ustupanje licence... moglo bi spasiti puno više ljudi", sugerira u razgovoru za BBC.

"Zemlje u razvoju imaju nešto neiskorištenih kapaciteta, treba nam dogovor kakav je AstraZeneca sklopila sa Indijskim institutom za serume (Serume Institute of India)", naglašava čelnica WTO-a.

"Primjer bi trebali slijediti Novovax, J&J i svi ostali", dodaje bivša nigerijska ministrica financija i vanjskih poslova.

Priznaje da su članice WTO-a podijeljene oko prijedloga da se propisi o intelektualnom vlasništvu suspendiraju kako bi više kompanija moglo proizvoditi cjepiva.

Indija i Južnoafrička Republika (JAR) predložile su u WTO-u suspenziju patenata na cjepiva osam puta, uz potporu stotinjak uglavnom siromašnih zemalja, i njihov je prijedlog osam puta odbijen.

Blokirale su ga bogate zemlje, iako je kabinet američkog predsjednika Joea Bidena signalizirao da razmatra prijedlog, napominje BBC.

Predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa nazvao je ovog tjedna gomilanje cjepiva i otpor besplatnom ustupanju tehnologije "vakcinskim apartheidom".

Čelnica WTO-a smatra pak da je suspenzija patenata na cjepiva tema za sljedeću pandemiju. Sada se moramo fokusirati na povećanje proizvodnih kapaciteta, tvrdi.

Nejednakost u pristupu cjepivima smatra neprihvatljivom.

"Nedopustivo je da je 70 posto doza cjepiva do sada podijeljeno građanima (samo) 10 zemalja, a neke zemlje nemaju niti jednu dozu".

Mnoge razvijene zemlje izložene su kritici da kupuju i naručuju više cjepiva no što im je potrebno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u siječnju da je više od 39 milijuna doza cjepiva podijeljeno građanima 49 bogatih zemalja a jedna siromašna zemlja ima samo 25 doza.

Mnoge bogate zemlje naručile su cjepiva 'na neviđeno', prije no što je dokazana njihova učinkovitost. Željele su se osigurati, naručujući cjepivo od više proizvođača, nadajući se da će bar neka od njih biti učinkovita.

Britanija je naručila 400 milijuna doza i puno njih ostat će neiskorištno. London je najavio da će većinu viška donirati siromašnim zemljama, podsjeća BBC.