pregrijane cijene

Čelnica MMF-a: Inflaciju moramo politi hladnim tušem

16.07.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva smatra da će inflacija u svijetu vjerojatno biti ukroćena sljedeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne djelovati.

Prema njenim riječima, globalne kamatne stope će nastaviti rast do 2023. godine, i tek tada će se pregrijane cijene početi hladiti kao odgovor na akcije centralnih banaka. Cijene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizirale i počele opadati posljednjih mjeseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to prije reakcija tržišnih aktera na rizike od recesije.

"Centralne banke pojačavaju mjere kako bi kontrolirale inflaciju, i to je prioritet. Moraju nastaviti tako sve dok ne bude jasno da su inflatorna očekivanja čvrsto usidrena", rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanku ministara financija G-20 na Baliju.

U ovom trenutku, dodala je ona, još uvijek vidimo da inflacija raste, zato je moramo "politi hladnim tušem".

Mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cijena kasne, Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije dijelove svijeta.