LOVRINČEVIĆ O LINIĆEVOM PRORAČUNU

'Čeka nas razdoblje štrajkova i rebalans na jesen'

28.11.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević komentirao je u sinoćnjem 'Dnevniku' HTV-a proračun za 2013. godinu kazavši da je Hrvatska u posljednjih 11 godina imala 14 rebalansa te da nas ista sudbina očekuje i s ovim. 'Očekujem da bi Linićev proračun za 2013. na jesen mogao ići na rebalans', komentirao je Lovrinčević

'U posljednjih 11 godina Hrvatska je imala 14 rebalansa. Uvijek je isti scenarij, proračun koji se donese drži do ljeta, negdje do šestog mjeseca za potrebe međunarodnih kreditora i agencija, uvjeravamo sami sebe o rezultatima koje očekujemo i onda na jesen uslijedi rebalans. Očekujem da će i ovaj proračun doživjeti istu sudbinu i ići na rebalans na jesen', kazao je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu u 'Dnevniku HTV-a

Upozorio je da osim statusa quo, nedostatka reformi na rashodovnoj strani proračuna, pojavili su se i novi izdaci kao što su oni za članstvo u EU, za brodogradnju i kamate. Punjenje proračuna temelji se uglavnom na rastu prihoda kroz smanjivanje sive ekonomije i rast poreza.

Rizičnim je ocijenio dogovore sa zaposlenicima u javnom sektoru. 'Vjerojatno ćemo ući u razdoblje štrajkova i sudskih prijepora, zbog zaposlenika i njihovih plaća i temeljnih kolektivnih granskih ugovora. Prijepor je i oko brodogradnje i poljoprivrednih subvencija i ključno je koliko će biti proračun izvršen. Vlada uvijek vodi proračun na način da smanji investicije i kapitalne projekte pa ostaju samo tekući transferi', komentirao je.

Što se tiče optimistične Vladine procjene o rastu BDP-a od 1,8 posto za sljedeću godinu, Lovrinčević upozorava da je greška počinjena već ove godine. 'U trećem kvartalu nas očekuje pad BDP-a od dva posto pa će na razini godine pad iznositi oko 1,8 posto', kazao je. Ovako je objasnio Vladine razloge optimističkih, nerealnih scenarija s rastom: 'Njima je bitan nominalni iznos, to znači da možete imati nešto slabiji rast, ali uz veću stopu inflacije (kao što je bila 2012, a bit će i 2013) možete ispuniti svoje očekivane porezne prihode. Ali će im 2013. kao i 2012. rashodi biti veći', upozorio je.

Posebno je kritizirao što je Hrvatska ove godine prekršila Zakon o fiskalnoj disciplini. 'To je vrlo opasno, jer će i sljedeće nastaviti u tom smjeru, a konsolidacija nije moguća bez reformi i uz zadržavanje statusa quo,' zaključio je.