TKO JE DAVOR PATAFTA

Čehokov pijun ili genijalni poduzetnik?

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 10.06.2011 16:41
  • Objavljeno 10.06.2011 u 16:41
Davor Patafta

Davor Patafta

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Uz Ivana Čehoka, na udaru USKOK-a našao se i Davor Patafta, široj javnosti malo poznat varaždinski poduzetnik, koji je u posljednjih desetak godina razvio respketabilno poslovno carstvo. Pogodovanje njegovim tvrtkama T7 Grupa i T7 Vis u poslovanju s gradom Varaždinom glavni je krimen koji USKOK stavlja na teret varaždinskom gradonačelniku

Davor Patafta (37) vlasnik je desetak tvrtki raznovrsnih djelatnosti okupljenih u T7 Grupu. Poznavatelji ga opisuju kao samozatajnog poduzetnika, koji je daleko od očiju javnosti razvio biznis koji ga po prometu i prihodima svrstava među pedesetak najuspješnijih hrvatskih poslovnih ljudi. Patafta zapošljava više od 500 ljudi, a ukupni prihodi grupacije premašuju 30 milijuna eura.

Uz pomoć oca Zdenka, dugogodišnjeg direktora Golubovečkih kamenoloma i IGM-a, 1992. osniva tvrtku Patting iz koje se razvila T7 Grupa. Primarna djelatnost Pattinga bila je distribucija maziva, a 1999. biznis je proširen zbrinjavanjem otpadnih ulja. Iduće godine pokrenuta je i proizvodnja, razvojem mazivih brendova Forol, Inol i Maxol. Danas je Patting druga tvrtka po poslovnim rezultatima u proizvodnji motornih ulja i maziva u Hrvatskoj s prihodima od 8,6 milijuna eura i čistom dobiti od 4,7 milijuna eura.

Kao ljubitelj mora i nautičkog turizma Patafta je dio dobiti ostvarene u biznisu s uljima plasirao u dionice ACI-ja, nacionalne mreže jadranskih marina. Kroz tvrtku Patting najveći je pojedinačni vlasnik ACI-ja nakon države s udjelom od 7,2 posto, što mu je osiguralo i članstvo u nadzornom odboru.

Ključni trenutak za širenje Pataftinog biznisa bila je odluka iz 2001. o kupnji tekstilne tvrtke Vis, koju je spasio od stečaja i pretvorio u uspješnu izvoznu priču. Formula za ekspanziju na svjetska tržišta leži u orijentaciji na proizvodnju promotivnih tekstilnih proizvoda. Danas je Vis vodeći proizvođač takvih proizvoda u regiji, najpoznatiji po proizvodnji suncobrana, koje izvozi u više od 30 zemalja. Proizvodi i kišobrane, zastave, pregače i druge promotivne proizvode od tekstila. U prošloj godini Vis je sa 109 zaposlenih realizirao 12 milijuna eura prihoda, uz visoku dobit od 3,3 milijuna eura. Prošle godine Vis je kupio i propalu tvornicu u Dugoj Resi u kojoj je pokrenuo probnu proizvodnju sa 72 zaposlena.

U širenju poslovanja Patafta se okrenuo novim eko trendovima pa je pokrenuo i tvrtku Ekotime, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, oporabom otpada i proizvodnjom energije kogeneracijom iz otpada. Upravo kroz tu tvrtku Patafta je 2008. prvi put ušao u sporne aranžmane s gradom Varaždinom. Prvi veći posao, zbrinjavanje divljeg deponija otpada na ulazu u Varaždin, izravnom pogodbom dodijeljen je Pataftinoj tvrtki, što je izazvalo negodovanje oporbe i prve sumnje u pogodovanje.

U sastavu Pataftinog poslovnog carstva nalazi se i Regionalni tjednik, novina koja se reklamira kao najčitaniji i najtiražniji regionalni list u Hrvatskoj. Tiska se u 50.000 primjeraka i besplatno distribuira diljem Varaždinske županije.

Članica T7 Grupe je i zrakoplovna tvrtka Winairorijentirana na poslovne čarter letove vrhunskim mlaznim zrakoplovima malog i srednjeg doleta. Raspolaže s pet mlaznih zrakoplova tipa cessna i dva helikoptera. Najmlađa tvrtka u Pataftinom carstvu je T7 institutosnovan u svrhu istraživanja i razvoja s naglaskom na razvijanju alternativnih energija, fundamentalne fizike i ekologije.

Prijateljstvo s gradonačelnikom Čehokom i netransparentni poslovi s gradom Varaždinom nesumnjivo su narušili Pataftinu besprijekornu reputaciju, ali tek će istraga pokazati radi li se o kriminalu ili je jedan o najuspješnijih varaždinskih poduzetnika žrtva političkih igara lokalnih moćnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi