TURISTIČKI IZAZOVI

Cappelli: Ne želimo li 'pucati po šavovima', moramo razmišljati o održivom turizmu

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2018 12:51
  • Objavljeno 29.11.2018 u 12:51
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u četvrtak da hrvatske destinacije moraju početi razmišljati o održivosti turizma, ako i dalje ljeti pod velikim pritiskom gostiju ne žele "pucati po šavovima"

On je na 1. godišnjoj konferenciji Crosto opservatorija, zajedničkog opservatorija održivog razvoja turizma Ministarstva turizma i Instituta za turizam, istaknuo važnost kvalitetnog suživota lokalnog stanovništva, tradicije, kulture i svega što turizam sobom nosi.

"Prvo se moramo navikavati da imamo turističku godinu, a to znači rastegnuti sezonu, podići kvalitetu i cijene. Zbog turizma se mnoge usluge i infrastruktura značajno unaprjeđuju što doprinosi kvaliteti života svih naših građana. Upravo stoga u modernom upravljanju turizmom naglasak mora biti na odgovornom turizmu i mjerenju pokazatelja održivosti", istaknuo je Cappelli.

Dodao je kako što više destinacija treba uključiti u mjerenje održivosti.

"Uključenje u mjerenje održivosti donosi vrlo konkretne koristi za destinaciju. Lani smo već govorili da pucamo po šavovima i sad smo u škarama, što dalje: gradovi razmišljaju kako zaustaviti silinu turizma, a lipanj već postaje špica godine", rekao je Cappelli.

Održivost, smatra Cappelli, nije samo zeleno poslovanje već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.

"Važno je da svaka lokalna jedinica razvija strategiju turizma koja počiva na osnovnim parametrima održivog i odgovornog razvoja u što moraju biti uključeni stanovnici kao i javni i privatni sektor. Sljedeće godine ministarstvo će sufinancirati upravo projekte vezane uz održivi razvoj", zaključio je ministar.

  • +80
  • +77

Ljeto na plažama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Štritof izvijestio je da taj Zavod zajedno s Institutom za turizam radi na satelitskom računu turizma, koji će dati precizne podatke o udjelu turizma i povezanim djelatnostima u BDP-u. Objava tih podataka predviđena je za početak prosinca.  

I predstavnica Instituta za turizam Izidora Marković Vukadin smatra da je krajnje vrijeme za kontinuirano mjerenje održivosti turizma. Po njoj, trenutno je najugroženije područje jadranske Hrvatske, poglavito destinacije poput Dubrovnika i Novalje, a među ugroženima su i Plitvička jezera.  

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer istaknuo je kako je pritisak turista na neka područja postao strahovit.

Problem je, kazao je, u sezonalnosti, odnosno činjenici da velik broj ljudi uglavnom dolazi na relativno uzak priobalni pojas i to u kratkom vremenu.

Spomenuo je i da je lani nacionalne parkove u Hrvatskoj posjetilo preko 4 milijuna gostiju, što je također problem s kojim se sve teže nosimo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!