POMAŽE SVJETSKA BANKA

Butković: Restrukturiranje put za rješavanje problematike autocesta

21.11.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da se u vezi rješavanja problematike autocesta Vlada opredijelila za financijsko i poslovno restrukturiranje, jer je to jedini put te da će na jednoj od idućih sjednica prihvatiti pismo sektorske politike kojim će se, među ostalim, definirati i model sustava naplate

Na pitanje novinara odustaje li se od projekta uvođenja vinjeta za hrvatske autoceste, ministar Butković je odgovorio da će vrlo brzo, na jednoj od idućih sjednica Vlade, prihvatiti pismo sektorske politike kojim će razmotriti sve varijante budućeg postupanja u cestarskom sektoru.

'Znate da smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta i da smo se opredijelili za financijsko i poslovno restrukturiranje u suradnji sa Svjetskom bankom. Taj posao se privodi kraju, a mi trebamo usvojiti to pismo sektorske politike koje će definirati, uz ostalo, institucionalni okvir budućih tvrtki, model sustava naplate, održavanje, planiranje, dugoročne investicije', kazao je Butković na marginama dodjele nagrada 'Gospodarstvenik' i 'Gospodarski događaj godine' unutar istoimenog projekta Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika

Istaknuo je da je to je cjelovit dokument, koji daje sveobuhvatan pristup rješavanju tog velikog problema.

'Znate da nam iduće godine na naplatu dolazi oko milijardu eura samo u cestarskom sektoru, što u ovom trenutku ne možemo servisirati ako ne provedemo financijsko i poslovno restrukturiranje', napomenuo je Butković.

Dodao je da je jedno od pitanja koje će se u sklopu toga rješavati i model sustava naplate, pri čemu se, kako je kazao, više ne smiju smanjivati prihodi, jer bi u tom slučaju problemi u cestarskom sektoru bili samo još veći.

'Kako sada stvari stoje, ide se na automatizaciju sustava naplate, s tendencijom uvođenje GPS sustava koji bi za pet-šest godina trebao biti primjenjiv. No, u svakom slučaju u vezi autocesta ide se za restrukturiranjem i o tome ćete uskoro više moći čuti', poručio je Butković.