dan na burzi

Burza ponovno u zelenome, porastao i promet

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala prevladalo pozitivno raspoloženje, koje je donijelo daljnji rast dioničkih indeksa te nešto veću burzovnu aktivnost nego prethodnih dana

Gotovo svi dionički indeksi Zagrebačke burze su u četvrtak ostvarili rast vrijednosti. CROBEX je ojačao za 0,35 posto, što je njegov sedmi dobitak u zadnjih osam trgovanja, te zaključio na 1.887,88 bodova, najvišoj razini od kraja veljače prošle godine. Najviše su porasli indeksi građevinskog (+1,94 posto) te industrijskog sektora (+1,94 posto), a jedino je indeks prehrambenog sektora zaključio u crvenom, izgubivši 0,21 posto vrijednosti.

Za razliku od prethodnih dana kada je likvidnost tržišta bila vrlo slaba, u četvrtak su investitori bili aktivniji te je ukupni dionički promet porastao na 12,5 milijuna kuna, najviše u zadnja četiri tjedna. U redovnom trgovanju je ostvaren dionički promet od 6,27 milijuna kuna, a gotovo jednak iznos je ostvaren i u blok transakciji dionicama Atlantic Grupe vrijednoj 6,2 milijuna kuna. Najveći redovni promet od 1,02 milijuna kuna su imale dionice Hrvatskog Telekoma, koje su oslabile za 0,26 posto na 193,00 kune, a slijedile su dionice Podravke s prometom od 822 tisuće kuna i nepromijenjenom cijenom na kraju dana.

Najbolju izvedbu među likvidnijim izdanjima su imale dionice Ingre, koje su uzletjele više od osam posto na 11,35 kuna, te Saponia, čije su dionice skočile za 3,45 posto te dosegnule 600,00 kuna, najvišu cijenu još od 2007. godine. Dobar dan su imale i dionice Valamar Riviere i Hrvatske poštanske banke s dobicima nešto većim od dva posto, dok su Končar elektroindustrija i Zagrebačka banka ojačali za oko jedan i pol posto. Gubitnika je bilo tek nekolicina, a ističu se dionice Dalekovoda s minusom od 2,62 posto.

Dobitnik dana Ingra +8,10% 11,35

Gubitnik dana Dalekovod -2,62 % 6,68

CROBEX +0,35% 1.887,88

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!