nacrt zakona

Bundeswehr bi mogao zakočiti izdavanje dozvole za vjetroelektrane

21.09.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Njemačka vlada pripremila je nacrt zakona koji bi trebao ubrzati postupak izdavanja dozvola za infrastrukturne projekte, a mogao bi zakočiti instalaciju vjetroelektrana jer odluku o zemljištu prepušta vojsci, upozorila je udruga za energiju vjetra

Njemačka do 2030. planira proizvoditi 80 posto struje iz obnovljivih izvora, uključujući 115 gigavata iz vjetroelektrana na kopnu.

Do kraja desetljeća dva posto površine Njemačke trebalo bi biti rezervirano za energiju vjetra, u usporedbi sa sadašnjih 0,5 posto.

No, nacrt daje vojsci nove ovlasti da odbije gradnju vjetroturbina, ako ocijeni da je zemljište dovoljno blizu da postoji mogućnost ometanja stacionarnih radara protuzračne obrane, priopćila je udruga BWE.

"Dobra trećina cijelog saveznog teritorija više ne bi bila dostupna za energiju vjetra, uključujući posebno vjetrovita područja na obali", rekla je predsjednica BWE-a Baerbel Heidebroek u priopćenju, dodajući da su takvi obrambeni sustavi već zaštićeni propisima o gradnji.

Nova izmjena, koju predlaže ministarstvo prometa, dala bi nadlležnim vojnim vlastima ovlasti da ispitaju gradnju na područjima unutar testnog radijusa za stacionarne radare protuzračne obrane temeljem pretpostavke, a ne dokaza, da bi turbina mogla dovesti do kvara, kaže.

To bi obuhvatilo nekoliko stotina vjetroturbina godišnje i stvorilo bi "novo birokratsko čudovište", tvrde u BWE-u, dodajući da vojska, koja obično zahtijeva 'čist' testni radijus od 50 kilometara, ima 18 stacionarnih radara.

Ministarstvo obrane odgovara pak da je cilj izmjena zatvoriti 'rupu' u propisima kako bi se vojnim radarskim sustavima osigurala slična zaštita kakvu uživaju objekti civilne i vojne kontrole zračnog prometa na vojnim aerodromima.

Planirani propis trebao bi stupiti na snagu tek nakon što neovisne znanstvene studije procjene moguće poremećaje.

Ministarstvo prometa objašnjava da su propisi izmijenjeni zbog bojazni da bi poremećaji u radu vojnih instalacija za kontrolu leta mogli dovesti do sudara ili pada zrakoplova.

Ističu i da planirane izmjene ne znače automatski zabranu gradnje i pristupa, tvrdeći da će se zahtjevi obrađivati pojedinačno. Postotak pozitivnih rješenja i dalje bi trebao ostati visok, procjenjuju, podsjećajući da se trenutno odobrava 90 posto zahtjeva.

"Promjena je također izraz veće važnosti nacionalne obrane i obrane saveza u našoj zemlji", rekao je Reutersu glasnogovornik ministarstva.