weicom components

Njemačka tvrtka Rusima navodno prodavala dijelove za moćne dronove, šef uhićen

29.08.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Njemački mediji pišu da je tamošnji poduzetnik Rusiji navodno isporučivao elektroničke dijelove za precizne bespilotne letjelice Orlan. U tijeku je istraga, a poduzetnik koji ima i njemačko i rusko državljanstvo nalazi se u pritvoru

Kako piše Spiegel, njemačkog biznismena Waldemara W. navodno se tereti za prekršaje Zakona o vanjskoj trgovini jer je preko svoje tvrtke Weicom Components iz Saarbrückena prodavao Rusiji elektroničke dijelove za ruske dronove Orlan-10. Dijelove je navodno izvozio između 2020. i ožujka 2023.

Dronovi Orlan-10 su, prema riječima britanskog think tanka Royal United Services Institute, najuspješnije ruske izviđačke bespilotne letjelice te im, kako kažu, omogućuju precizno gađanje ukrajinskih meta.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. povećan je fokus na isporuke ruskim tvrtkama, posebice kad je riječ o dijelovima koji se mogu koristiti u vojne svrhe. Bivši šef Weicom Componentsa uhićen je prošli tjedan, a navodno je opskrbljivao rusku obrambenu industriju strojevima za proizvodnju snajpera – no sve to dogodilo se prije ruske invazije na Ukrajinu.

Žene upravljaju ruskim dronovima Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Malgavko / Sputnik / Profimedia

U prosincu 2022. protiv tvrtke je podignuta optužnica zbog isporuke elektroničkih dijelova za ruske dronove. Istraživanje Spiegela i britanskog instituta Airwars je pak u lipnju ove godine pokazalo da se, suprotno uputama proizvođača, u dronovima Orlan-10 očito mogu koristiti proizvodi koncerna Würth, Infineon i ASM Osram.

Savezni tužitelj pretpostavlja da je optuženi pokušao prikriti svoje transakcije s Rusijom. Navodno je neke isporuke obavljao preko trećih zemalja, među kojima su i Litva te Ujedinjeni Arapski Emirati (Dubai). Ukupna vrijednost robe koju je ovaj njemački poduzetnik prodao Rusiji iznosila je oko 750.000 eura.